MOGUĆE POSLJEDICE

Analiza odluke ruskog predsjednika: Putin je odlučan zadržati kontrolu, ovime daje veću moć vojsci

A view shows Enerhodar
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/2
20.10.2022.
u 08:28

Regionalni guverneri su dobili zapovjed da uspostave "operativno središte", koje će uključivati političko vodstvo, te predstavnike policije i vojske. Isto tako, regionalni guverneri su dobili zapovijed da "ispune potrebe oružanih snaga Ruske Federacije", što bi moglo značiti veću moć ruskoj vojsci

Ruski predsjednik Vladimir Putin povećava stanje pripravnosti ne samo u aneksiranim dijelovima Ukrajine, već i diljem same Rusije jer njegova "specijalna vojna operacija" ne ide prema planu, navodi BBC. Kao rezultat ukrajinske protuofenzive, Rusija gubi teritorij koji je okupirala, a ruske regije koje graniče uz Ukrajine su sve češća meta granatiranja. A stanju u zemlji nije pomogao dekret o djelomičnoj mobilizaciji, koji je izazvao paniku u ruskom društvu.

Vladimir Putin uveo je izvanredno stanje u četiri regije Ukrajine koje je Moskva anektirala, međutim upitno je hoće li to učiniti ikakvu razliku na terenu. Putinov dekret sigurno neće uvjeriti ukrajinske snage da spuste svoje oružje.

Tri razine sigurnosti

Čelni čovjek Kremlja pojačao je sigurnost diljem Rusije, uvodeći tri sigurnosne razine. U regijama koje graniče s Ukrajinom, kao i na Krimu, uvedena je "srednja razina odgovora" To uključuje pojačano osiguranje i kontrolu javnog reda i mira: uredba predviđa i ograničenja kretanja prometa, ulazaka i izlazaka iz tih područja.

Razina "pojačana sigurnost" se odnosi na centralne i južne regije Rusije, uključujući Moskvu. U predsjedničkom dekretu spominju se "pretrage vozila i ograničenja prometa", kao i "pojačana zaštita javnog reda i mira". Najniža sigurnosna razina se pak odnosi na ostatak zemlje.

Regionalni guverneri su dobili zapovijed da uspostave "operativno središte", koje će uključivati političko vodstvo, te predstavnike policije i vojske. Isto tako, regionalni guverneri su dobili zapovijed da "ispune potrebe oružanih snaga Ruske Federacije", što bi moglo značiti veću moć ruskoj vojsci

BBC napominje kako u ovom trenutku nije jasno kako će se Putinov dekret odvijati u praksi. Ono što je jasno jest da je sigurnosni sustav koji uveo Putin se može koristi za ograničavanje sloboda ruskih građana i mobilizaciju napora za "specijalnu vojnu operaciju".

A u slučaju da se pogorša sigurnosna situacija u Rusiji, ne postoji ništa što bi spriječilo da se regije "nadograde" na višu razinu sigurnosti, uključujući i izvanredno stanje.

"Nema znakova da Vladimir Putin traži izlaz u ovoj krizi. Ono što vidimo - s ovim dekretom - je vođa Kremlja koji je odlučan zadržati kontrolu", tvrdi BBC.

VIDEO: Milanović o kraju rata u Ukrajini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije