GRČKA

Bombe u ateni prijete Olimpijskim igrama

06.05.2004.
u 00:00

Tri su bombe eksplodirale ispred policijske postaje

U Ateni su jučer ujutro eksplodirale tri bombe, i to ispred policijske postaje u južnom predgrađu Kalithei. Odgovornost za te napade nije preuzeo nitko, no jednim je dnevnim novima nepoznata osoba dojavila da će eksplodirati četiri bombe. Vlada je za ove napade optužila ljevičarske i anarhističke gerilce za koje se zna da su protivnici održavanja igara u Ateni, a koji su i prije ili poznati po podmentanjima bombi. Dvije su ekspolodirale u razmaku od pet minuta, treća dvadesetak minuta nakon prvih eksplozija dok su je policijski specijalci tražili, a četvrtu su uspjeli pronaći i detonirati u kontroliranoj eksploziji. Tamošnja policija vrlo je zabrinuta jer je riječ o vrlo sofisticiranim eksplozivnim napravama.

Iako grčka vlada odbija svaku pomisao da bi jučerašnje eksplozije mogle biti povezane s pripremama za Olimpijadu, zabrinutost za sigurnost sportaša raste. Međunarodni je olimpijski odbor (MOO) priopćio da je riječ o "relativno malom incidentu", ali da je u stalnom kontaktu s grčkim vlastima. Nekoliko nacionalnih olimpijskih odbora izrazilo je zabrinutost za sigurnosno stanje u Ateni, ali ne izravno MOO-u, koji će idućih dana pozorno pratiti situaciju.

Grčka će vlada samo u organizaciju sigurnosti i osiguranja uložiti milijardu eura. Najavljeno je da će američki, britanski i izraelski sportaši imati naoružane osobne tjelesne čuvare koji će ih čuvati 24 sata dnevno. Čuvari će biti u svakom autobusu koji bude prevozio sportaše, a autobuse će pratiti oklopni transporteri i policijski helikopteri. Prije nekoliko dana američki je plivač Mark Spitz, višestruki olimpijski pobjednik, kazao kako postoji mogućnost da se američka olimpijska ekipa povuče s igara, i to u posljednji trenutak, što bi moglo prouzročiti domino efekt. Prije tri dana MOO je objavio da je izdvojeno 170 milijuna dolara za odštete ako igre budu otkazane zbog terorističke prijetnje, što dovoljno svjedoči da je riječ o događaju velika rizika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije