NAGLASAK

Bosanskohercegovačka opsada Beograda

11.10.2005.
u 18:44

Na gotovo desetu obljetnicu pretanka opsade Sarajeva, započinje nova opsada, ona beogradska. Na sreću ne ratna, nego športska. Zato je večerašnji kvalifikacijski susret za odlazak na svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj između SiCG i BiH i više od športa. Strasti, emocije i rane iz protekloga rata još su svježe, a tu je i bh. tužba pred Haagom za genocid i agresiju protiv Srbije.

 Sve to, iako je riječ o športu, neće se moći večeras tek tako gurnuti pod tepih. 50.000 grla na beogradskoj Marakani zasigurno neće biti nimalo prijateljski raspoloženo prema bh. izabranoj vrsti, a za očekivati je i provociranja. Sami naslovi u beogradskim medijima slute kakav se pakao sprema našim reprezentativcima u srbijanskoj prijestolnici. No ovo "naši" mnogi će staviti pod navodnike u svojim mislima.

Poglavito večeras u manjem bh. entitetu, koji će zdušno navijati za SiCG. Bh. stvarnost je takva. Ipak postavlja se upit koliko NS BiH čini da svi građani, točnije svi narodi bh. reprezentaciju doživljavaju kao svoju? Na početku jednonacionalna reprezentacija postupno se ipak pretvorila u reprezentaciju BiH, iako bi se još dosta toga trebalo uraditi. Dakako to ne znači da se mora robovati tzv. nacionalnom ključu. Mora se poraditi i na navijanju jer nebošnjake iritira pojavljivanje samo bošnjačkih simbola na domaćim reprezentativnim utakmicama.

I s regionalne strane gledano Hercegovina ima primjedbu jer se stalno zapostavlja u navijanju, ali i u komentarima na državnoj televiziji, što ide na dušu uprave BHT-a. Bez obzira na probleme Baki i njegovim izabranicima mora se čestitati.

Od stalnoga autsajdera u kvalifikacijama stvorili su respektabilnu momčad od koje strepi i Madrid i Beograd, a za nadati je se i budući protivnik u baražu za odlazak na svjetsko prvenstvo. Mora im se čestitati i na političkoj mudrosti jer niti jedna iritirajuća izjava koja bi dodatno mogla zaoštriti situaciju nije izišla iz bh. tabora. Zato sretno Bosno i Hercegovino!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije