Pjesma gradu-heroju

Bruno poručuje da Vukovar treba mir

Bruno Došen
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
18.11.2013.
u 09:30

Mladi Dugorešanin koji boluje od cerebralne paralize na 22. obljetnicu pada prvi put posjećuje grad na Dunavu. Njegova poema uvrštena je u postav muzeja Opće bolnice Vukovar

“Meci su mnoge ljude pogodili, mnogi su bez svoje obitelji ostali. Mnogima je uništeno ono što ne može biti vraćeno, a to je djetinjstvo.”

Odličan učenik

Stihovi su to pjesme koja je ovih dana dio postava muzeja smještenog u Općoj bolnici Vukovar, a napisao ju je 13-godišnji Bruno Došen iz Duge Rese. I sam će posjetiti taj muzej danas, na 22. obljetnicu pada Vukovara. “Vojske su tamo krenule u boj, Vukovar je naš grad heroj” poručuje odličan učenik šestog razreda Osnovne škole “Vladimir Nazor”. Bruno inače boluje od cerebralne paralize i gotovo je nepokretan. Hobi mu je pisanje pjesama, a koliko ih već ima, ne zna sa sigurnošću, nego u stilu novog vremena odgovara – “Pun USB stick”. Ponukan tragedijom Vukovara, odlučio je posvetiti jednu pjesmu tome.

– Znam da je tamo u ratu poginulo najviše ljudi i da je u tom gradu najveća šteta počinjena. U školi smo obrađivali tu temu, svatko je radio nešto, a ja sam napisao ovu pjesmu – objašnjava Bruno.

Nastavnik ju je pohvalio, a potom ju je preuzeo i spomenuti muzej. Bruno je počeo pisati s devet godina.

– Probao sam pisati i priče, ali mi nije baš to dobro ispalo. Pokazivao sam pjesme koje sam napisao u svojoj školi, a u Osnovnoj školi Barilović sam bio gost-pjesnik. Dvije pjesme su mi pročitane na otvorenju udruga Sunce i Grom – kaže Bruno.

Žel biti programer

Nije još objavio knjigu, ali postoje i takvi planovi, posebno s obzirom da pjesme piše i mama Darija, pripadnica temeljne policije, a otac Alen, pripadnik interventne, i sestra Rafaela slikaju. Dakle, očekuje se jedno obiteljsko izdanje. Bruno, koji želi biti računalni programer kad odraste, a pjesništvom se baviti kao hobijem, zadovoljan je priznanjem vukovarskog muzeja. Tim povodom se osvrće na atmosferu u tom gradu.

– Vukovar bi trebao živjeti u miru – poručuje Bruno.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije