NJEMAČKA

Bundestag prihvatio centralno uvođenje pandemijske kočnice, evo kako će funkcionirati

COVID-19
Cathrin Mueller/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.04.2021.
u 17:19

Zakon bi još sutra trebao prihvatiti i dom saveznih pokrajina Bundesrat čime bi teoretski na snagu mogao stupiti u subotu

Bundestag je u srijedu prihvatio promjene zakona o zaštiti od zaraza koji središnjim njemačkim vlastima omogućava uvođenje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa na području čitave zemlje, što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina.

Promjene zakona omogućavaju centralno uvođenje tzv. pandemijske kočnice u slučaju nužde u okruzima u kojima sedmodnevna incidencija tri uzastopna dana prelazi vrijednost od 100. Mjere sadrže zabranu kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati, ograničenje rada maloprodaje te smanjenje kontakata na najmanju moguću mjeru. Šetnja ili trčanje dopušteni su do ponoći.

Trgovinama će do incidencije od 150 biti omogućena prodaja kroz „Click&Meet“ postupak kojim se kupac naručuje u trgovini. Zakonske promjene, koje su za sada ograničene do kraja lipnja, omogućavaju i obavezno uvođenje online nastave kod prelaska incidencije od 165. Kućanstvima je dozvoljen posjet samo jedne osobe koja ne pripada tom kućanstvu.

U isto vrijeme su poslodavci dužni omogućiti rad od kuće, a zaposlenicima koji dolaze na posao pružiti mogućnost testiranja na koronavirus barem jednom tjedno.

Do sada je uvođenje mjera u borbi protiv pandemije bilo u nadležnosti saveznih pokrajina. No savezna vlada je bila nezadovoljna implementacijom mjera dogovorenih između saveznih i pokrajinskih vlasti pa je ustrajala na jedinstvenom pristupu.

Promjenu zakona je izglasala vladina demokršćansko-socijaldemokratska većina u Bundestagu. Stranke oporbe su bile protiv ili su se suzdržale od glasanja.

Zakon bi još sutra trebao prihvatiti i dom saveznih pokrajina Bundesrat čime bi teoretski na snagu mogao stupiti u subotu.

 

>> VIDEO Pfizer najavio i treću dozu, cijepit ćemo se jednom godišnje?

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
17:36 21.04.2021.

O ovakvim ovlastima je Adolf mogao samo sanjati!!! Ovo je put u najgoru diktaturu!!!

DU
Deleted user
20:23 21.04.2021.

Vrlo je lako zaključiti u kojim državama vladaju elite iz sjene države u kojima su naj snažnije mjere zaključavanja restrikcije rusija je odbila sve zato je na meti napaada zapadnih medija i politike

ZB
Zoki-Bijela
20:13 21.04.2021.

Sta kaze Penelopea na ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije