Karlovačka bolnica

Čekaju sanacijsko vijeće i planiraju nove investicije

bolnica
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
10.04.2013.
u 13:23

U zadnjih pet godina, koliko posluju pozitivno, uloženo je gotovo 55 milijuna kuna. Uređeni su očni odjel, intenzivna, traumatologija...

Odlukom Vlade devet kliničkih bolnica, čije su ukupne obveze krajem prošle godine dosezale gotovo 1,9 milijardi kuna, ide u sanaciju. To znači da će dobiti sanacijske upravitelje i vijeća u kojima će biti predstavnici ministarstava zdravlja i financija, ali i bolnica. Njihove obveze podmirit će se na teret državnog proračuna.

Isti postupak primjenit će se i u Općoj bolnici Karlovac. Međutim, za sanaciju županijskih bolnica još se čeka konačna Vladina odluka. U međuvremenu, najveća županijska zdravstvena ustanova planira nove investicije i poboljšanje usluga.

 – Sve normano funkcionira, drugačije niti ne možemo. Činjenica je da novca nema, ali vidjet ćemo što će biti. Postupak je takav da najprije Ministarstvo zdravlja mora prihvatiti da bolnica ide u sanaciju. Potom Vlada imenuje sanacijskog ravnatelja – kaže ravnatelj Opće bolnice Karlovac dr. Nedjeljko Strikić. Srećom, dugovi nastali u razdoblju do 2008. ih ne opterećuju.

 Podmiruju sve obveze

 – Posljednjih pet godina uredno podmirujemo sve obveze i imamo dobar ugled kod veledrogerija. Ništa nije dovedeno u pitanje, što najbolje vide i cijene naši građani – kaže Strikić. Dodaje da je u posljednjih pet godina, koliko posluju pozitivno, u bolnicu uloženo gotovo 55 milijuna kuna. Vlastitim, kao i novcima države i županije mnogi odjeli, poput očnog, intenzivne, traumatologije i drugih, dobili su novi izgled.

Karlovačka bolnica ima i objedinjeni hitni bolnički prijem, jedinstveno ulazno mjesto gdje se zaprimaju, pregledavaju, dijagnosticiraju i liječe hitni pacijenti. I ministar Ostojić prilikom otvaranja novouređenih bolničkih odjela, poručio je da je karlovačka bolnica primjer kako trebaju raditi takve županijske ustanove. No, bez obzira na sve to, tridesetak milijuna kuna duga nije mogla podmiriti bolnica iz vlastitih sredstava, niti Županija.

 Povratak osnivaču?

 Donošenje odluke krajem siječnja da se u pomoć pozove hrvatska Vlada bila je vrlo teška za vijećnike županijske skupštine. I oporba i vladajući jednoglasno su se složili da karlovačka bolnica radi dobro.

Međutim, mnogi strahuju na koji će način sada država upravljati bolnicom. Nije poznato i hoće li nakon tri godine ustanova biti vraćena osnivaču bez dugova. No, sada je prvo na potezu Vlada, koja tek treba odrediti tko će u predstojećem razdoblju upravljati bolnicom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije