NASTAVAK NESTABILNOSTI

Cijela Hrvatska pod meteoalarmom, za tri regije izdano upozorenje za opasno vrijeme: 'Mogući izraženiji pljuskovi i olujna bura'

Ilustracija
Foto: Pixsell/DHMZ
1/3
24.07.2024.
u 14:12

U srijedu osobito na kopnu povremena kiša i grmljavina, gdjegod i izraženija, zatim stabilnije i sunčanije, za vikend većinom i vruće, ali do petka uz često jaku buru.

Za srijedu, 24. srpnja, najavljeno je u unutrašnji promjenljivo vrijeme, ponegdje s kišom, a mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Na Jadranu većinom sunčano, ali ne i posve stabilno uz mogućnost za lokalne pljuskove, osobito u Istri i na jugu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, uz nestabilnosti prolazno jak. Na Jadranu umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, poslijepodne prolazno i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 25 i 30, na Jadranu od 31 do 35 °C, prognoza je DHMZ.

Za cijelu Hrvatsku upaljen je i meteoalarm. U većini Hrvatske na snazi je žuto upozorenje, i to zbog grmljavinskog nevremena. "Lokalno mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom uz kratkotrajno jak vjetar", upozorava DHMZ za zagrebačku regiju. Narančasti meteoalarm, koji označava opasno vrijeme, na snazni je za tri regije, kninsku, splitsku i dubrovačku. Stanovnici Knina i okolice na oprezu moraju biti zbog grmljavinskog nevremena i iznimno visoke temperature, splitske regije zbog iznimno visoke temperature i vjetra, dok bi Dubrovčani mogli imati problema i s iznimno visokom temperaturom, gmljavinskim nevremenom, ali i olujnim udarom vjetra.

Detaljniju prognozu za HRT je napisao mr. sc. Dragoslav Dragojlović. "U srijedu na istoku Hrvatske promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i jače izraženi. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 27 i 30 °C. Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiša padati već u noći i prijepodne. Poslijepodne će biti i sunčanih razdoblja, ali i dalje uz mogućnost lokalnih pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu uglavnom suho te djelomice sunčano, a i sunčanije. U gorskim krajevima promjenjivo, mjestimice s kišom, većinom u prvom dijelu dana. Ujutro će uz obalu puhati umjerena do jaka bura, koja će oslabjeti, a navečer ponovo pojačati na jaku do olujnu. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 17 °C, uz obalu između 21 i 24 °C. Najviša dnevna od 24 do 27 °C, na moru između 30 i 32 °C", piše Dragojlović.

VEZANI ČLANCI:

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće. U njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina. Poslijepodne će zapuhati umjerena bura, koja će jačati pa će navečer i u noći biti jaka i olujna. More umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 35 °C. Podjednako vruće bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu bura."

"Od četvrtka u unutrašnjosti uglavnom suho te barem djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće. Dnevna temperatura u postupnom porastu pa će uglavnom biti od 26 do 31 °C. Na Jadranu danju pretežno sunčano i vruće, uz tople noći. U četvrtak će puhati umjerena i jaka bura, na udare mjestimice i olujna, koja će oslabjeti i od petka okrenuti na sjeverozapadni vjetar", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

FOTO Dan kad smo drhtali: Lani je Hrvatsku poharala 'oluja stoljeća', apokaliptično nevrijeme odnijelo tri života

Ilustracija
1/274

Komentara 1

AN
AntePortas9
16:35 24.07.2024.

Ovo stvarno nije normalno. Kraj srpnja 28 °C. Planovi evakuacije su pripremljeni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije