ZBOR GABRIJEL

Croatia Records objavila pjesmu posvećenu najpoznatijem Dalmatincu - Sv. Jeronimu

Zbor Gabrijel
28.09.2024.
u 22:53

Ovom pjesmom se lik i djelo svetog Jeronima želi sačuvati od zaborava, te potaknuti vjernike da ga više časte i utječu se ovom svestranom i moćnom svecu

Ususret nadolazećem blagdanu sv. Jeronima, koji se obilježava 30. rujna, a s ciljem popularizacije ovog velikog hrvatskog sveca, prije nekoliko dana izdavačka kuća Croatia Records po prvi put je objavila pjesmu posvećenu ovom svecu pod nazivom „Svecu roda moga – Pjesma Svetom Jeronimu“. Želja da se iskaže poštovanje i zahvalnost motivirala je Gabrijelu Krnjaković da napiše pjesmu o ovom svecu koji ujedno potječe s ovih naših prostora. Autorica pjesme je voditeljica mješovitog Zbora Gabrijel, koji pjeva u Župi Sv. Jeronima u Zagrebu, a nadahnuće za skladanje pjesme dobila je intenzivno razmatrajući utjecaj koji je ovaj svetac imao na svijet u vremenu u kojemu je živio, a koji traje i dan danas.

Sveti Jeronim ili poznatiji kao Jeronim Dalmatinac, zaštitnik je Dalmacije, teologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata, a jedno od njegovih najpoznatijih djela je prijevod Biblije na latinski jezik pod nazivom Vulgata. Često u povijesnim dijelima opisivan kao vrlo inspirativan čovjek, borbenog duha i istinoljubiv te kao uzor svetosti na koju poziva svakog čovjeka i svojim primjerom dokazuje da svetost nije nedostižna. 

Ovom pjesmom se lik i djelo svetog Jeronima želi sačuvati od zaborava, te potaknuti vjernike da ga više časte i utječu se ovom svestranom i moćnom svecu. Pjesma je skladana 2023. godine a te iste godine Zbor Gabrijel ju po prvi puta javno izvodi na sv. misi u crkvi sv. Jeronima prilikom obilježavanja njegove Svetkovine. Nakon što je Croatia Records snimila upečatljive kadrove istoimene crkve u Maksimiru, nedavno je izdan lyric video pjesme, te tako postao dostupan za javnost.

Obzirom da je tradicija štovanja svetaca u Hrvata osobito velika, poput štovanja sv. Ante ili sv. Josipa, pjesme posvećene ovim svecima lako nalazimo na internetu u raznim izvedbama te u katoličkim pjesmaricama. Međutim, snimke ili zapise pjesama posvećenih sv. Jeronimu ne nalaze se u pjesmaricama niti su dostupne u medijskom prostoru. Kako ne bi bio nepravedno zapostavljen u glazbenom stvaralaštvu, vjernicima je  bilo važno prikladnom pjesmom odati počast i priznanje ovom istaknutom svecu. Predstavljanjem ove pjesme javnosti, cilj je dodatno potaknuti na sjećanje o ovom svestranom čovjeku koji je bio ispred svog vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije