Dalmatinska janjetina postala je naš 40. zaštićeni proizvod na razini EU. Nadaleko poznata delicija dobila je, naime, europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija. Postupak zaštite naziva “dalmatinska janjetina” pokrenula je Udruga uzgajivača ovaca i koza Dalmacije. Riječ je, tvrdi se, o mesu janjadi hrvatske izvorne pasmine ovce, dalmatinske pramenke, koja su ojanjena, uzgojena i zaklana isključivo na području Dalmacije. Janjad se kolje u dobi od 70 do 130 dana, kad dostiže tjelesnu masu od 15 do 28 kg.
– Posebno cijenjena dalmatinska janjetina koja se proizvodi na otocima, priobalju i krškim područjima u usporedbi s drugim vrstama janjetine sadrži znatno manje masti, a potrošači je prepoznaju i posebno cijene, prije svega zbog mekanog i sočnog mišićnog tkiva te arome i okusa bez izraženog mirisa po ovčjem mesu – kažu iz Ministarstva poljoprivrede.
Uz novoregistriranu dalmatinsku janjetinu, Hrvatska ima još 39 proizvoda kojima se na razini EU štiti izvornost ili zemljopisno porijeklo – krčki, dalmatinski, drniški i istarski pršut, ekstradjevičansko maslinovo ulje s Cresa, neretvansku mandarinu, ogulinsko kiselo zelje, baranjski i slavonski kulen, poljički soparnik, pašku sol, zagorske mlince, štrukle, bagremov med, dalmatinsku pancetu, lički škripavac, janjetinu, samoborsku češnjovku, lumbliju, goranski medun, međimursko meso ‘z tiblice...
VIDEO Koja vam je najbolja nova hrvatska riječ? Bira se između zaključaja, izazora, javnozborca...
Kad ćemo imati hrvatske čipove zaštićene kao izvorne?