Više od tisuću ugostitelja iz cijele Dalmacije u četvrtak je s početkom u 11 sati i 56 minuta u sklopu akcije „4 do 12“ na sat vremena prestalo posluživati goste u svojim objektima kako bi upozorili na teško stanje u kojem se našla njihova struka. Akciju su inicirali iz Nacionalne udruge ugostitelja i Udruženja ugostitelja Split, a proširila se na Zadar, Šibenik, Dubrovnik i druge dalmatinske gradove i mjesta te je potpuno uspjela, javljaju iz Udruženja ugostitelja Split.
– Naši zahtjevi mjera potrebnih za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje kolapsa gospodarstva su jasni: – obustava naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajna preferencijalna stopa na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino od 13% ili 10% te pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije – rekla je Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.
Ugostitelji tvrde kako je zbog pandemije koronavirusa ugrožen opstanak ugostiteljstva te brojnih radnih mjesta o kojima samo u Dalmaciji ovise deseci tisuća zaposlenika i članova njihovih obitelji. Akcija je osmišljena kao nastavak nedavne akcije ugostitelja Istre i Kvarnera s istim ciljevima, „5 do 12“, kako bi se upozorilo na činjenicu da vrijeme za djelovanje nadležnih institucija protječe te će uskoro biti prekasno.
– Zadovoljna sam što su se ugostitelji odazvali u ovako velikom broju, ali još zadovoljnija što su naši gosti prepoznali važnost akcije i prihvatili s razumijevanjem naše razloge zbog kojih smo ih prestali posluživati na 60 minuta – rekla je Tabak.
Svoje objekte zatvorila je velika većina ugostitelja u Dalmaciji. Samo u Splitu zatvoreno je više stotina lokala, u Zadru s okolicom njih više od dvije stotine. Ističu kako su u Zadru i Hvaru otvoreni ostali jedino objekti lokalnih čelnika Hrvatske obrtničke komore koja iz potpuno nerazumljivih pobuda guši inicijative svojih članova. Ugostitelji naglašavaju kako je sezona bila bolja nego u drugim mediteranskim zemljama, ali ne i dovoljna kako bi se premostilo jaz nastao potpunom karantenom na proljeće, padom broja turista te naprasnim završetkom sezone zbog zatvaranja granica drugih država.
– Ne tražimo nikakvu milostinju niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući zaduživanje kako bismo preživjeli do iduće sezone te da nas se u jednoj mjeri rastereti od poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli platiti. Tu je još niz mjera kojima bi nam se moglo pomoći na razini lokalnih samouprava, od rasterećenja poreza na potrošnju do umanjenja koncesijskih naknada, ali ključne mjere koje će pomoći svim ugostiteljima – PDV i dostupnost sredstava za likvidnost i investicije – moraju se riješiti na državnoj razini – kaže Jelena Tabak.
Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% suočava se s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.
Hahahaha, jaooo, kakva banda bez srama