DANIMA VODE RASPRAVE

Dan D za Ukrajinu u Ramsteinu: NATO danas lomi Njemačku da isporuči Leoparde

German Chancellor Scholz visits German army training at a military base in Bergen
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/2
20.01.2023.
u 12:40

Opće je uvjerenje da bi zapadni glavni borbeni tenkovi preokrenuli rat potpuno u korist Ukrajine

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius preuzeo je jučer dužnost nakon čega se odmah susreo s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom, s kojim je razgovarao o potpori Ukrajini.

Rame uz rame

– Putinov užasni rat protiv Ukrajine dao je NATO-u priliku da dokaže da je to što jest: stabilan savez koji je pokazao sposobnost za brzu reakciju, a tako će i ostati – rekao je Pistorius.

– Kao i toliko često u povijesti, tako i sada Njemačka i SAD stoje zajedno rame uz rame – dodao je Pistorius. Austin je došao kako bi ishodio ustupanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

– Želio bih zahvaliti njemačkoj vladi za sve što je napravila za jačanje ukrajinske obrane – kazao je Austin. On, međutim, nije konkretno spominjao pitanje slanja njemačkih tenkova u Ukrajinu, oko kojeg se posljednjih dana vode rasprave. Novi njemački ministar obrane Pistorius dobio je taj posao u najnezgodnijem mogućem trenutku, a dolazi s mjesta ministra unutarnjih poslova i sporta države Saske. Već danas će se oba ministra susresti s nizom europskih kolega na novom sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, a očekuje se da će dati zeleno svjetlo naoružavanju Ukrajine glavnim borbenim tenkovima koji bi trebali zamijeniti postojeće bataljune T-72 sovjetske proizvodnje za koje je sve manje dijelova i sve manje streljiva. Opće je uvjerenje da bi zapadni glavni borbeni tenkovi preokrenuli rat potpuno u korist Ukrajine, no isto tako ima i informacija da ih se neće moći isporučiti ove godine. Bilo kako bilo, sigurno je da će se u Ramsteinu dogovoriti novi paket vojne pomoći što su već najavile Kanada, Nizozemska i Švedska objavljujući kako će u Ukrajinu njihovi oklopnjaci i protuzračni sustavi.

A Leopard 2A7V tank is seen at the Munster military base, in Munster, Germany, February 7, 2022. REUTERS/Fabian Bimmer Photo: Fabian Bimmer/REUTERS
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS

 

– Nemamo vremena, svijet nema vremena. Pitanje tenkova za Ukrajinu mora se zatvoriti što prije. Plaćamo za ovu sporost životima našeg naroda. Ne bi trebalo tako biti – rekao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika. Dakle, za Ukrajinu ništa od najavljenog ne predstavlja stvarnu pomoć i uspjeh, ako paket ne obuhvati glavne borbene tenkove. Problem koji bi Austin trebao riješiti s Pistoriusom, ako je Bijela kuća mišljenja da tenkove treba slati u Ukrajinu, jest mogućnost da Njemačka blokira reeksportiranje Leoparda 2 iz država koje su ih voljne ustupiti, poput Poljske, jer se radi o njemačkom proizvodu. Na Njemačku je zbog Leoparda pritisak jer ih je za hladnog rata napravljeno u velikim količinama te su kasnije prodavani europskim državama, a većinom su i modernizirani. Riječ je o jedinom teškom tenku kojega ima u dovoljnom broju da ukrajinskoj vojski omogući prednost.

Izvori iz njemačke administracije koje citiraju agencije navode da bi Berlin dopustio slanje Leoparda ako bi Washington poslao svoje Abramse. Bijela kuća se brani kako Abrams pogonjen motorima s turbinom previše troši te bi to bilo previše za ionako prenapregnutu ukrajinsku logistiku, a kompliciran je i skup. Potvrđeno je da ih sigurno neće biti u sljedećem paketu pomoći uz lakše oklopnjake Stryker i Bradley. Ne žele eskalaciju Njemačka se, pak, brani tvrdnjom da ne želi time izazvati eskalaciju, druge je države optužuju kako je to besmisleno jer Rusi očito nemaju namjeru zaustaviti se. Sam Pistorius potvrdio je da će Njemačka i dalje pomagati Ukrajinu, no bez detalja.

– Ovo nisu normalna vremena, u Europi bjesni rat. Rusija vodi brutalan rat uništenja suverene zemlje, Ukrajine – rekao je. U Ukrajini još odzvanja vijest o smrti ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog zajedno s drugim čelnim ljudima ministarstva poput zamjenika mu Jevgenija Jenjina te tajnika Jurija Lubkoviča. Pokrenuta je istraga o slučaju, a uzrok pada helikoptera SuperPuma i dalje se ne zna. Tri su moguća razloga, pogreška pilota, kvar ili sabotaža.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Vrsalj
Vrsalj
16:46 20.01.2023.

Zašto Amerikanci ne daju abrams pa da vide što to Rusija ima ako potarupaju leoparde eh ta američka politka nega drugi ginu zbog naših interesa

Avatar nekakav
nekakav
13:41 20.01.2023.

koliko tih teških tenkova ukrajina treba da bi se lokalno, ciljano u nekoj točci, mogla mjeriti s rusima, i kako ih misle zaštititi od ruskog protuoklopnog oružja, kojeg rusi imaju više nego čitav zapad? i kako misle osigurati ukrajincima servis i popravak tih tenkova, jako osjetljivih na vrijeme, način uporabe..? nije ovo tenkovska vježba u idealnim uvjetima. na teškom terenu sa teškim tenkom... al ok, političar nikad ne donose racionalne odluke, pa ju nisu ni sad. problem je da se zbog neuspjeha s tim tenkovima bude okrivila vojska, koja nije jasno dala do znanja koje probleme budu imali s time na frontu. je, dala je, al stidljivo, uz ignoriranje medija i politike. znači, nije dala upozorenje. drugo, amerikanci mešu ostalim šalju 350 hummera...jel oni znaju da je u ukrajini tlo humus ispod kojeg je glina i ilovača, te da zbog malo vode to sve pliva 8 mjeseci u godini? bradley... da što vrijedi, već bi ih nekom prije dali. treće... ni riječi o ruskom napredovanju na jugu ukrajine, oko zaporožja... pa zašto se šuti o tome?

KR
KrešimirToromanović
21:08 20.01.2023.

Nesto mu nije dobro isla ta lomljava, nece nijemci da salju svoje i da gledaju kako od njih rusi prave staro zeljezo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije