U organizaciji Večernjeg lista u 11 sati bio je održan okrugli stol 'Kakvu hranu jedemo', a koji se fokusirao na stanje u hrvatskoj proizvodnji mesa.
Hrvatski stočarski sektor i proizvodnja mesa nalaze se u izuzetno teškoj situaciji i sve se teže nose s uvozom jeftinog mesa iz cijele Europske unije. Proizvodnja junećeg i goveđeg mesa te svinjskog mesa sve teže se nosi s globalnom konkurencijom, a globalni rast cijena, COVID kriza i rat u Ukrajini doveo je do tektonskih poremećaj koji zahtijevaju pomoć države da se ne nastavi urušavanje proizvodnje.
S druge strane, cijene mesa posljednjih godina bile su na povijesno niskim razinama i zbog svih poremećaja počele su rasti. Jedno od ključnih pitanja jest kako da potrošači na polici prepoznaju domaće meso i jesu li oznake koje su sada u uporabi dobar marketinški put ili je potrebno da se promjeni paradigma pri promociji domaćeg mesa.
Kako promijeniti trenutačnu situaciju, kako se rat u Ukrajini odražava na domaću proizvodnju, moraju li potrošači strahovati od drastičnog rasta cijena mesa i na brojna druga pitanja odgovarat će sudionici okruglog stola Zdravko Barač (Ministarstvo poljoprivrede, ravnatelj Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane), Zvonimir Širjan (Udruga Baby Beef), Krešimir Kuterovac (Hrvatska udruga proizvođača svinja) te Slaven Ružić (PIK Vrbovec).
Okrugli stol mogli ste uživo pratiti na portalu Večernjeg lista.
Pa gospodo proizvođači udružite se ukoliko ne možete sami imati mesnicu ili trgovinu pa osnujte jednu i prodajte direktno svoje.