nepravomoćno

Davorin Kobak za izvlačenje novca iz HŽ-a dobio 7 godina zatvora

davorin kobak (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
30.09.2011.
u 15:04

Njega i još troje osuđenih USKOK je teretio za izvlačenje 3,7 milijuna eura iz HŽ-a.

Četvorka ukupno nepravomoćno osuđena na 20 godina i tri mjeseca zatvora, koja uz to tvrtki AGIT mora vratiti 27, 3 milijuna kuna te platiti još ukupno 331.054 sudskih troškova, rezime je nepravomoćne presude u slučaju HŽ, koji je u četvrtak izreklo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Miličević. Najveću kaznu u prvoj nepravomoćnoj presudi za gospodarski kriminal počinjen u nekoj državnoj firmi dobila je Biserka Robić (56), bivša direktorica tvrtke AGIT, koja je osuđena na jedinstvenu kaznu od sedam i pol godina zatvora. Ona AGIT-u mora nadoknaditi štetu od 9,1 milijuna kuna, koliko mu mora platiti i Andrija Sarić (43). On je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i tri mjeseca zatvora, dok je Davorin Kobak (60), bivši predsjednik uprave HŽ-a, osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora te mora AGIT-u vratiti 7,2 milijuna kuna.

Najmanja kazna izrečena je Vladimiru Vasiljeviću (54), bivšem direktoru željeznica Srbije, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine zatvora. Vasiljević, koji se jedini nije pojavio na objavi presude, ujedno AGIT-u mora nadoknaditi 1,7 milijuna kuna. Kobaku i B. Robić određen je istražni zatvor pa su ravno iz sudnice odvedeni u zatvor u Remetincu. Kobaka i Robić teretilo se da su se udružili u skupinu kako bi zloupotrijebili položaj i ovlasti, prikrili protupravno stečenu imovinsku korist i krivotvorili  isprave. Vasiljević i Sarić teretili su se da su bili dio te grupe, a ukupna pričinjena šteta HŽ-u bila je 3, 7 milijuna eura.

U obrazloženju presude sutkinja Miličević navela je da je nedvojbeno utvrđeno da su okrivljenici počinili to za što ih se tereti. Pri odmjeravanju kazne, vijeće je vodilo računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Sariću je tako kao posebno olakotno cijenjeno priznanje i izraženo kajanje. On je za razliku od ostalih u potpunosti priznao počinjenje djela. Ostalo troje okrivljenika priznalo je djelomično počinjenje djela, no nisu priznali da su se udružili u grupu. 

– Smatramo da će ova presuda postići svoju svrhu, odnosno da će utjecati na okrivljenike da više ne čine kaznena djela. Isto tako smatramo da će utjecati i na ostale, kako bi shvatili da se počinitelji kaznenih djela pronalaze i pravedno kažnjavaju – kazala je na kraju sutkinja Miličević.

Ključne riječi

Komentara 30

OB
-obrisani-
20:58 30.09.2011.

Kako nije član HDZa i SDPa ? Ma ne vjerujem

Avatar žič
žič
15:35 30.09.2011.

sad buju počele igre,žalbe,molbe,vrhovni sud,pa ovo pa ono...do pravomočnosti presude od ovih gore nebu više ni pepela,a za to vrijeme oni buju uživali u plodovima,,svojega rada,,...........

NE
neverane
15:10 01.10.2011.

Nakon čitanja članka slijedi zaključak:novca nema,a njih ćemo držat u zatvorenom,uz laganu šetnju,godišnje odmore i tri obroka dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije