AUSTRALIJA

Djeca zapalila Australiju

03.01.2002.
u 00:00

Australska je policija uhitila 21 osobu osumnjičenu za podmetanje požara, od kojih su 15 dječaci mlađi od 16 godina, a najmlađem je tek devet godina

Vatrena stihija i dalje bjesni jugozapadom Australije. Unatoč danonoćnim naporima, više od 20.000 angažiranih vatrogasaca i uhićenju dvadesetak potpaljivača, većinom dječaka, novi požari buknuli su jučer u okolici Sydneya.

U tom području, koje je u proteklih tjedan dana opustošilo više od stotinu požara, živi između 60 i 80 tisuća Hrvata. Dosad je izgorjelo oko 200 kuća, nekoliko tisuća grla stoke i 300.000 hektara raslinja. Vatrena stihija još nije ubrala ljudske žrtve. Među vatrom pogođenim stanovništvom nema obitelji hrvatskih useljenika, javio nam je jučer novinar Hrvatskog radija Australija Damir Posavac.

Jučer je hitno evakuirano stanovništvo iz nekoliko naselja na istočnoj obali Novog Južnog Walesa, kojima su zaprijetili požari. U Sussex Inletu izgorjelo je osam kuća nakon što je vatra, nošena jakim vjetrom, koji puše brzinom od 80 kilometara na sat, prešla obližnju autocestu i iz šume stigla na obalu. Evakuirano je 2000 stanovnika. Požari su se ponovno proširili u Plavim brdima, zapadno od Sydneya. Tamo je jučer evakuirano 600 ljudi. Zbog nepristupačnog terena vatru gase helikopterima i zrakoplovima. Vatreni zid dugačak je čak 60 kilometara. Jučer je lokaliziran i požar u sjevernim predgrađima Sydneya, samo 17 kilometara od središta najvećeg australskog grada. Vatra je stavljena pod kontrolu uz pomoć 600 vatrogasaca i helikoptera "elvis", koji nosi 9500 litara vode.

Vatrogascima, pristiglim iz svih krajeva Australije, pomažu i kolege s Novog Zelanda, a pomoć nude i Amerikanci. Australski premijer John Howard izjavio je da zasad nema potrebe za traženjem pomoći od SAD-a, kojem su australski vatrogasci među prvima stigli u pomoć nakon tragedije 11. rujna prošle godine.

Australska je policija uhitila 21 osobu osumnjičenu za podmetanje požara u Novom Južnom Walesu. Među uhićenima je samo šestero punoljetnih osoba te 15 dječaka mlađih od 16 godina. Imena im nisu objavljena, ali je rečeno da je najmlađemu tek devet godina. Premijer vatrom poharane države Bob Carr najavio je duge zatvorske kazne piromanima te čak promjene kaznenog zakona za maloljetnike. Premijer je najavio i posebne kazne poput čišćenja požarišta i susreta sa stradalima.

- Poslati ih u popravni dom predobro je za njih. Bolje im je nabiti nosove u pepeo koji su stvorili te da tako počiste ostatke požara i razgovaraju sa žrtvama - izjavio je Carr izražavajući gnjev, koji s njim dijeli stanovništvo Novog južnog Walesa.

Širenju vatre pomažu visoke temperature (pretprošle noći zabilježeno je čak 37 stupnjeva Celzijevih) i rekordno niska vlažnost zraka od pet posto, najniža u posljednih pola stoljeća. I u sljedećim danima očekuju se vrućine i jačanje vjetra, zbog čega Sydney i Novi Južni Wales očekuju nove borbe s najgorim požarimna od "crnog Božića" 1994. godine. Tada je vatra stigla do sydneyske luke, a četvero je ljudi poginulo. Australci još pamte i najgori požar u povijesti, na Pepelnicu u veljači 1983. godine, kada je vatrena stihija u državama Victoria i Južna Australija usmrtila 76 osoba.

Borna Keserović, agencije

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije