STRAVA U ITALIJI

Djevojka (20) pojela tiramisu i umrla. Dvije žene optužene za ubojstvo

Turistička patrola Mimice i Večernjakove zvjezdice
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/2
16.01.2024.
u 14:56

Mlada žena bila je alergična na mliječne proizvode, a u desertu, naznačenom kao veganskom, bilo je mlijeka u tragovima.

Anna Bellisario (20) umrla je 5. veljače prošle godine u bolnici San Raffaele u Italiji nakon što je doživjela anafilaktički šok prilikom večere s dečkom u restoranu brze hrane u Milanu 26. siječnja. Zbog smrti 20-godišnjakinje pokrenuta je istraga, i to zato što je Anna bila alergična na mliječne proizvode, a poslužen joj je desert tiramisu koji je bio napravljen s mlijekom, iako je bio deklariran kao veganski.

Pod istragom za ubojstvo iz nehaja su dvije žene koje vode jednu slastičarnicu, a koje su bile odgovorne za opskrbu restorana s desertima. Preliminarna istraga sugerira da su osumnjičene pomiješale fakturu veganskih slatkiša s desertima koji sadrže mlijeko, što je rezultiralo fatalnim ishodom za mladu ženu, izvijestile su talijanske dnevne novine Corriere della Sera

U izvješću istrage tvrdi se da tvrtka nije spriječila miješanje dviju proizvodnih linija u laboratorijskoj slastičarnici, koja je u to vrijeme opskrbljivala 63 talijanska restorana veganskim proizvodom Tiramisun. U rekonstrukciji koju su u ponedjeljak, gotovo godinu dana nakon Annine smrti, napravili tužitelji Tiziana Siciliano i Luca Gaglio, istražna sutkinja Fiammetta Modica navodi da se nije poštivalo razdvajanje sastojaka, a da osoblje nije prošlo odgovarajuću obuku, osim četverosatnog tečaja.

Kada je naručila tiramisu, Bellisario je provjerila etiketu, ali je tražila i dodatne informacije zbog svoje vrlo jake alergije, a zatim je počela jesti nakon što su je uvjerili da proizvod ne sastoji koban sastojak, navodi se u izvješću. Pozlilo joj je nakon druge žlice i nakon toga je otrčala u kupaonicu kako bi povratila.

VEZANI ČLANCI:

Uzela je i lijekove za astmu i kortizon koji je uvijek nosila sa sobom, no nedugo nakon toga izgubila je svijest i kasnije umrla u bolnici. Anna, koja je studirala modni dizajn, redovito je odlazila u restoran. Bila je alergična na jaja, a od malena je patila i od jake alergije na mlijeko. 

U drugim čašama za tiramisu iste marke također su identificirani tragovi mliječnih proteina, piše Daily Mail. Povrh toga, pronađeni su tragovi jaja u majonezi navodno veganskog sendviča koji je Anni u restoranu poslužen kao glavno jelo. Proizvod pod nazivom Tiramisun talijansko ministarstvo zdravstva povuklo je s tržišta zbog rizika od prisutnosti alergena, jer sadržava mliječne bjelančevine koje nisu navedene na etiketi, navodi Daily Mail.

VIDEO Mladić pokazao kako izgleda alergija na boju za kosu: Obavezno testirajte prije nanošenja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije