23.04.2020. u 11:41

Ono što je trebalo predstavljati simboličan kraj jednog ideološkog sukoba, sada bi moglo postati početak novog

Zajednička komemoracija u Jasenovcu, prva nakon pet godina razdvojenosti državne vlasti i predstavnika stradalnika najvećeg ustaškog konc-logora, trebala bi označiti simboličan kraj sukoba i podjela u hrvatskom društvu oko karaktera jasenovačkog logora, koji predstavlja samu srž zločina što ga je u Drugom svjetskom ratu ustaška država počinila nad srpskim, romskim i židovskim stanovništvom, ali i Hrvatima antifašistima.

Zato je podjednako važno što su u Jasenovcu jučer bili čelnici triju najviših institucija državne vlasti, ali i to što su ovaj put s njima bili i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Srpskog narodnog vijeća, Židovske općine i romske manjine, koji su podno Kamenog cvijeta Bogdana Bogdanovića zajednički odali počast žrtvama Jasenovca.

Prijašnjih godina svi su oni odlazili u Jasenovac odvojeno. Tadašnja predsjednica države odlazila je u Jasenovac sama, inkognito, dok predstavnici stradalnika nisu željeli sudjelovati na službenoj komemoraciji, zamjerajući vladajućima relativizaciju ustaških zločina i rasističke ideologije, kao i legalizaciju ustaškog pozdrava "za dom spremni".

Zato je predsjednik države Zoran Milanović jučer pozdravio činjenicu da su u Jasenovac došli i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kao i predstavnici žrtava i antifašista, ali nije propustio priliku osvrnuti se i na HOS-ovu spomen ploču na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "za dom spremni", koja je iz Jasenovca premještena u nedaleku Novsku, poručivši kako tu ploču treba maknuti i negdje baciti, jer ona nema veze s Domovinskim ratom. Ne treba se čuditi ako ta Milanovićeva izjava ponovno rasplamsa jalovu raspravu o ustašama, partizanima, HOS-u i Bleiburgu, na koju smo zbog aktualne koronakrize gotovo zaboravili.

Probudit će se veteranske udruge, a već se oglasio i Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom, koji propituje motive neočekivane sloge predstavnika vlasti i žrtava, zahtijevajući pritom "pravu istinu" o Jasenovcu, kao da ta istina nije utvrđena. Političko zatišje zbog koronavirusa ionako je trajalo predugo. Ono što je trebalo predstavljati simboličan kraj jednog ideološkog sukoba, sada bi moglo postati početak novog. Ili nastavak starog. Dobrodošli u novu staru hrvatsku stvarnost!

Ključne riječi

Komentara 6

SP
Spezzi
12:22 23.04.2020.

Pitanje autoru; tko je to potvrdio istinu o Jasenovcu i kada ?!

NE
neboiznadzagreba2
15:20 23.04.2020.

PROTEST! Danas eliminiraju komentare, sutra će ljude.

Avatar MichelleNU85
MichelleNU85
12:12 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije