opet hvalio rusiju

Dodik pohvalio rusku diplomaciju: Ona svijetom širi mir i stabilnost

Banja Luka: Održana komemoracija za Slobodana Stankovića
Dejan Rakita/Pixsell
10.02.2023.
u 11:58

Dodik tvrdi kako je tako bilo i u slučaju BiH, odnosno kako je Moskva dosljedno zagovarala poštivanje Daytonskog sporazuma. Po njegovim riječima Republika Srpska duguje "vječitu zahvalnost" nekadašnjem veleposlaniku Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu, jer je on svojim glasom spriječio da se u Vijeću sigurnosti svjetske organizacije izglasa rezolucija o osudi genocida u Srebrenici što su ga u srpnju 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u petak hvalio Rusiju, a posebice njezinu diplomaciju tvrdeći kako ona svijetom širi mir i stabilnost. Iz Dodikova su ureda medijima dostavili izjavu u povodu 10. veljače, kojega Rusija obilježava kao dan svoje diplomacije, a predsjednik Republike Srpske to je iskoristio kako bi još jednom nekritički veličao sve što Moskva radi.

Ocijenio je kako današnji diplomati Rusije, zemlje koja je započela agresivni rat protiv Ukrajine, nastavljaju tradiciju svojih prethodnika "radeći na dobrobit svoje, ali i zemalja širom svijeta, vodeći mirotvornu politiku s ciljem stabilne budućnosti čovječanstva i poštujući temeljna načela međunarodnog prava i uloge Ujedinjenih naroda".

Dodik tvrdi kako je tako bilo i u slučaju BiH, odnosno kako je Moskva dosljedno zagovarala poštivanje Daytonskog sporazuma. Po njegovim riječima Republika Srpska duguje "vječitu zahvalnost" nekadašnjem veleposlaniku Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu, jer je on svojim glasom spriječio da se u Vijeću sigurnosti svjetske organizacije izglasa rezolucija o osudi genocida u Srebrenici što su ga u srpnju 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Rezoluciju je u povodu 25. obljetnice tog zločina predložila Velika Britanija, a Rusija je uložila veto.

 "Veliki svjetski diplomat (Čurkin) pokazao je tada svoje pravdoljublje, nesalomljivost i hrabrost", kaže sada Dodik, na čiji je poticaj u Istočnom Sarajevu zbog glasanja u Vijeću sigurnosti postavljena spomen-ploča na kojoj piše "Hvala za rusko 'ne' ".

Dodik je u siječnju izazvao skandal odlukom da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, glavnom kreatoru agresije na Ukrajinu, dodjeli odličje RS.

VIDEO: Zelenski nenajavljeno posjetio UK: Znamo da će sloboda pobijediti, a Rusija izgubiti

Komentara 4

Avatar Moodleen
Moodleen
14:49 10.02.2023.

Fakat ne znaš ko je veća bud... , jel ovaj trofaznjak ili ovi kaj takvome daju prostora?

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:25 10.02.2023.

Hahaha ludilo na kvadrat. Zna Mile da nije dugovit u politici.

SA
sasha68
12:53 10.02.2023.

govori o miru i stabilnosti,kao vučić, koju širi putin, svi skupa vrlo dragi nasem kizi milanoviću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije