NEPROSPAVANA NOĆ Mještani Podturna i Lončareva još nisu zaštićeni od izlijevanja Mure

Dokumente za početak gradnje nasipa skupljali tri i pol godine

26.06.2009.
u 17:28

Imam 38 godina i otkad znam za sebe političari nam obećavaju nasip. A nasipa još nema. Voda nam je tri metra od ulaza u kuću. Kokoši smo sklonili na sigurno.

Spašavao pse u dvorištu
Cijele noći nisam spavao jer sam gledao kako Mura raste, a tri puta sam pjemještao pse na sigurno - kaže Damir Šalja iz Male Kaniže u Podturnu, ulice koju je uz romsko naselje Lončarevo nabujala Mura najviše ugrožavala.

Mještani su sklonili stoku na sigurno i ispraznili su dvorišta i podrume. U neke se pdorume voda probila, no većinu kuća Mura je poštedjela. Iako se danas vodostaj počeo snizivati, pa je u 13 sati kod Murskog Središća izmjereno oko 460 centimetara, opasnost još nije prošla.

I stanari Male Kaniže i mještani Lončareva mogli bi mirno spavati da su Hrvatske vode izgradile nasip koji bi taj dio općine zaštitio od poplave. Nakon dosad najveće poplave, u kolovozu 2005. godine, kad je vodostaj bio 506 centimetara, krenulo se u gradnju nasipa, a za taj dio Podturna na prikupljanje projektno-tehničke dokumentacije i studije utjecaja na okoliš potrošene su tri i pol godine! Radovi su na posljednjoj dionici, dugoj 2200 metara, počeli u studenome lani, a rok za završetak je kraj ove godine.

Zašto je izrada studije tako dugo trajala, u Hrvatskim vodama kažu da – ne znaju. Hrvatske vode nakon najveće poplave, 2005. godine, u obranu od poplava u Međimurju uložile su 53 milijuna kuna, a potrebna su još 42 milijuna, koja će se, kako je najavio direktor Hrvatskih voda, osigurati u iduće četiri godine.

Nasip je jedino rješenje
Nasip je jedino rješenje jer može zaštititi Podturen, a vreće s pijeskom kojima je utvrđena obala, štete mogu samo ublažiti. Za razliku od 2005., ovu poplavu spremno su dočekale i jedinice lokalne samouprave, pa su u općinama Sveti Martin i Podturen na vrijeme reagirali.

- Voda je došla do samih kuća, ali još ne plivamo! Bojimo se, naravno da se bojimo. Nismo cijele noći spavali - kaže Zvonko Oršoš iz Lončareva, u kojem mještani ni noćas nisu mirno spavali. Sve što su mogli, sklonili su, pa čekaju da vodeni val prođe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije