UPOZORENJA DHMZ-a

Pogledajte ovu grafiku: Hrvatska na udaru toplinskog vala, idućeg tjedna se samo tri regije neće crveniti

09.08.2024.
u 15:07

Crveno upozorenje za toplinske valove DHMZ je izdao i za nedjelju, ponedjeljak i utorak, od 11. do 13. kolovoza, za Riječku, Dubrovačku i Splitsku regiju

Nakon kratkotrajnog predaha od nesnosnih vrućina, za vikend nam se na velika vrata vraća toplinski val. Meteorolozi su ocijenili da će u dvije regije, riječkoj i dubrovačkoj, temperature biti iznimno opasne, zbog čega je za ta područja upaljen crveni meteoalarm. Ostatak Dalmacije za sada je na narančastoj razini, a u kopnenoj Hrvatskoj očekuje se ljetno i vruće, no ne i opasno vrijeme.

Prema vremenskoj prognozi DHMZ-a, subota će biti sunčana i vruća. Vjetar će biti slab, na Jadranu će puhati bura, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Temperature će na kopnu noćas pasti ispod 20 stupnjeva, no na Jadranu neće biti niže od 23 stupnja. Najviše dnevne temperature kretat će se između 30 i 35 stupnjeva Celzijevih, a u Dalmaciji će se približiti i 40°C.

Foto: DHMZ

U Riječkoj regiji DHMZ sutra očekuje maksimalnu temperaturu veću od 35 Cezijevih stupnjeva, a minimalnu veću od 23 Celzijevih stupnjeva. U Dubrovačkoj regiji DHMZ sutra očekuje maksimalnu temperaturu veću od 33 Cezijevih stupnjeva, a minimalnu veću od 26 Celzijevih stupnjeva. "Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", upozorio je DHMZ. Idući tjedan još toplije.

Foto: DHMZ

Crveno upozorenje za toplinske valove DHMZ je izdao i za nedjelju, ponedjeljak i utorak, od 11. do 13. kolovoza, za Riječku, Dubrovačku i Splitsku regiju. Za utorak, 13. kolovoza, crveno upozorenje DHMZ je izdao za gotovo cuhelu zemlju. U narančastom su tek područje Gospića, Osijeka i zagreba.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH savjetuje vozače da izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana i da na put ne kreću bez vode. Građane savjetuje i da obuku prozračnu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala i laganu obuću, da zaštite glavu od direktnog sunca, te da djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima, a rashladni uređaj namjeste na temperaturu sedam Celzijevih stupnjeva nižu od vanjske.

POVEZANI ČLANCI:

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova, na stranicama DHMZ-a pratiti upozorenja o toplinskim valovima i mogućim iznenadnim promjenama vremena. Na stranicama HAK-a treba provjeravati stanje na cestama prije nego što se kreće na put, ističe Ravnateljstvo civilne zaštite. Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Savjetuje se .rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Treba izbjegavati naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. Potrebno je redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci - za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

Potrebno je rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu. Građani koji imaju zdravstvenih problema trebaju potražiti savjet liječnika.

GALERIJA Zagrepčani u borbi protiv novog toplinskog vala

1/22

Komentara 2

AN
Andrenilator
16:20 09.08.2024.

Vruće

FO
four
15:43 09.08.2024.

U 8. mjesecu će se temperature kretati od 30-35 C???!!! Kad se sad nisam šlogiro ne ću nikad. Nakon par dana možda padne kiša, a možda i zapuše kakav vjetar. Spašavaj se tko može!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije