prodavači očajni

'Dolac je u rasulu, ubili su nas trgovački centri. I vrućine su nepodnošljive, ali mi smo kao životinje'

Zagreb: Tržnica Dolac u prijepodnevnim satima
Foto: Marko Juric/PIXSELL
1/25
09.08.2024.
u 13:41

Trgovački centri, koji nude jeftiniju robu i mogućnost plaćanja karticama, privukli su mnoge kupce, dok su oni koji su prije dolazili na Dolac sada prešli na jeftinije opcije. "Ubili su nas centri", priznaje jedna od dugogodišnjih prodavačica.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac, gdje se nekad u redovima čekalo na domaće proizvode, danas vladaju prazne klupe i tišina. Kupaca je sve manje, a prodavačice koje su godinama imale svoje vjerne mušterije, sada se suočavaju s naglim padom prodaje. "Kupaca gotovo da nema. Prodavača je više nego kupaca i ništa se ne prodaje", priznaje jedna od dugogodišnjih prodavačica.

Trgovački centri, koji nude jeftiniju robu i mogućnost plaćanja karticama, privukli su mnoge kupce, dok su oni koji su prije dolazili na Dolac sada prešli na jeftinije opcije. "Ubili su nas centri. Bez obzira na to što smo mi stari prodavači i imamo svoje mušterije, i oni odu gdje je jeftinije. Danas je nešto po tim klupama i eventualno sutra, ali u tjednu ništa. Spavati se može po tim klupama", iskrena je. "Dolac je trbuh grada, uvijek je bio naj, naj, ali sad je stvarno u rasulu."

Uz nedostatak kupaca, problem je i nenosna vrućina. "Jako je teško, vrućine su nepodnošljive. Bilo je i prije vruće, ali ne tako jako. Prije je bilo 30-ak stupnjeva, a sada se penje i do 39, 40. Kada nam je tako jako vruće, kada ne možemo izdržati, natočimo vodu u kantu i stanemo u nju, močimo ruke... Pod ovim kišobranima još je više vruće, ali ljudi su kao životinje, sve mogu izdržati."

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za subotu, 10. kolovoza, crveni alarm za toplinski val za dubrovačku i riječku regiju, dok je narančasti alarm izdao za kninsku i splitsku regiju. "Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", upozorio je DHMZ. 

VEZANI ČLANCI:

Crveno upozorenje za toplinske valove DHMZ je izdao i za nedjelju, ponedjeljak i utorak, od 11. do 13. kolovoza, za riječku, dubrovačku i splitsku regiju. Za utorak, 13. kolovoza, crveno upozorenje DHMZ je izdao i za karlovačku i kninsku regiju.  Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH savjetuje vozače da izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana i da na put ne kreću bez vode. "Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti", ističe Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Zagreb: Tržnica Dolac u prijepodnevnim satima
1/25

 

Komentara 2

KL
Klarahrv
16:34 09.08.2024.

Ubile su vas previsoke cijene i podvaljivanje djelomično trule robe. Na tržnicama ne kupujem iz tih razloga.

EV
Evojesam
20:10 09.08.2024.

Ubile su vas vase cijene (a buduci da smo se snasli i npr kupujemo direktno od OPGova,znamo da nema potrebe bas za tolikim cijenama) i cinjenica da polovica samo preprodaje ono sto u centrima ima za puno jeftinije. I kadd moram pitati za cijenu,tj nije vidljivo istaknuta, niti ne prilazim. Neces razbojnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije