U Svetoj Nedelji početkom sljedećeg tjedna otvorit će se prva tvornica
domaćih kolača nazvana Mašini kolači. Vlasnica i domaćica Anđelka
Maglić nazvala ju je po svojoj majci i unučici Maši, a peći će
polumjesece, štangice od oraha, reform kocke, medenjake, padobrance,
išler krafne. Nije to sve, kaže Anđelka, jer će u početku peći 20 vrsta
sitnih kolača i 36 vrsta torti. Šarolika ponuda slastica odlično je
pogođena u predblagdansko vrijeme koje nam dolazi.
Kraljevski kolači
Obožavam jesti kolače. Skupila sam stotine odličnih recepata. Većinu
sam pronašla u knjizi s receptima s Bečkog dvora, staroj 160 godina.
Osim kraljevskih kolača, pečemo i gobeljske te cotanske kranslice,
specifične za Nikince iz kojih potječem i u kojima sam provela većinu
života kaže vlasnica.
Na ideju o prvoj domaćoj tvornici kolača došli su Anđelka i njezin muž
Nikola. Anđelka se cijeli život brinula o obitelji i bila odlična
domaćica. Tvornicu kolača otvaraju nakon što je Nikola umro. Sin
Tomislav velika je podrška majci koja želi njegovati uspomenu na muža i
ostvariti njihov zajednički san.
Maglići su poznati i vrijedni obrtnici, vlasnici tvrtke Kliše kop, koju
je za života podigao Nikola. Kapital koji su stvorili odlučili su
uložiti u novi posao jer sladokusaca je u Hrvatskoj puno, pa zašto im
ne pružiti užitak, kaže Anđelka. Torte koje nude posebna su priča jer
većinu njih Anđelka nije pronašla u ponudi zagrebačkih
slastičarnica. Moka torta, ruska saftna salata torta,
španjolski vjetar, torta Katarina, sve sam njih kušala u pedesetak
godina. Mlađe generacije uopće ne poznaju neke od njih, a najljepše od
svega jest to što će svaka torta imati poseban ukras jer tako kažu
stari recepti objašnjava Anđelka.
Recepti će ostati tajna, kaže nam ona, no otkriva da će većinu njih
krasiti orasi, bademi i lješnjaci. Svi će se kolači ručno izrađivati, a
brašna će, kaže, biti najmanje. Peći će i voćne torte od naranče,
jagoda i ananasa.
Sladokusci neka se ne brinu jer će pripremati schwarzwaldicu i
zahericu, s domaćim pekmezom i višnjama iz Anđelkina vrta u Svetoj
Nedelji.
Bez ove dvije legendarne torte tvornica kolača bila bi nezamisliva,
kaže domaćica.
Halo, dostava
Ono po čemu se njihova ponuda razlikuje jest da će u sklopu tvornice
imati i maloprodaju. Prostor će biti uređen stilskim namještajem, a
sladokusci će svoje kolače moći naručiti telefonom.
Slastice ćemo dostavljati u krugu od 20 kilometara, a najmanja će
narudžba biti stotinu kuna objašnjava Anđelka.
SLATKI BIZNIS Anđelka Maglić cijeli se život brinula o obitelji, a onda dobila ideju