Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko ih kontrolira

Dulje od četiri godine zarađuju na zbrinjavanju životinja u skloništu kojeg nema

Foto: Prijatelji životinja
1/2
12.11.2023.
u 19:35

Veterinarska ambulanta Crikvenica nema odobrenje za rad skloništa u koje je preselila pse još prije četiri godine, kad je staro zatvoreno, a veterinarska inspekcija nadzor provela tek nakon prijave

U Jedinstvenom informacijskom centru za napuštene i izgubljene kućne ljubimce Ministarstva poljoprivrede upisani su kao Sklonište za životinje – Veterinarska ambulanta Crikvenica. Imaju i svoj OIB, a upisan je i broj odobrenja za rad kojim je Ministarstvo poljoprivrede dalo zeleno svjetlo za rad skloništa na adresi Kotorska 28. Jedino što na toj adresi nema skloništa, odavno je zatvoreno.

Naime, već dulje od četiri godine Veterinarska ambulanta Crikvenica pse zbrinjava u skloništu na adresi Mavrići 90. Znaju to svi koji dolaze u sklonište, bilo da šeću pse koji tu čekaju svoj novi dom ili dolaze s namjerom da udome psa. Već dulje od četiri godine Veterinarska ambulanta Crikvenica potpisuje ugovore za zbrinjavanje napuštenih životinja za nepostojeće sklonište, od gradova s kojim potpisuje ugovore za to ubire novac, a pse zbrinjavanju u skloništu koje nema odobrenje Ministarstva poljoprivrede pa se ne zna ni udovoljava li Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

Udruga Prijatelji životinja sve je prijavila Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, a mi smo ih upitali je li obavljen nadzor po pristigloj prijavi i što je utvrđeno? Zanimalo nas je i hoće li veterinarska inspekcija zabraniti rad skloništa Veterinarske ambulante Crikvenica, s obzirom na to da nema odobrenje, odnosno hoće li pse preseliti u neka druga, registrirana skloništa? Zanimalo nas je i znači li to da veterinarska inspekcija dulje od četiri godine nije bila u nadzoru skloništa kad do sada nije utvrdila da je sklonište na drugoj adresi i da nije registrirano?

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je početkom listopada 2023. godine nadzor u skloništu za životinje Veterinarske ambulante Crikvenica. Nadzorom je utvrđeno da više ne koriste svoje odobreno sklonište SZŽ-019, već su životinje na novoj lokaciji. S obzirom na to da stranka za novi objekt još nije ishodila rješenje o udovoljavanju uvjetima u odnosu na smještaj, hranidbu, osoblje i postupanje sa životinjama koje donosi nadležno tijelo, pokrenut je upravni postupak, izdano je rješenje o tome da mora odmah poslati zahtjev za odobravanje objekta i naređeno je da ne smije primati nove životinje do dobivanja rješenja nadležnog tijela. Isto tako, podignut je i optužni prijedlog zbog nepostupanja po čl. 61. t. 4 Zakona o zaštiti životinja (Sklonište ne može početi obavljati djelatnost bez rješenja o udovoljavanju uvjetima u odnosu na smještaj, hranidbu, osoblje i postupanje sa životinjama koje donosi nadležno tijelo, op.a.) – kažu iz DIRH-a. Dodaju i da je stranka poslala zahtjev za odobravanje u Ministarstvo poljoprivrede te da je daljnji inspekcijski postupak veterinarske inspekcije Državnog inspektorata je u tijeku.

Foto: Privatni album

Što znači taj daljnji inspekcijski postupak ne objašnjavaju, ne odgovaraju niti na pitanje znači li sve ovo da inspekcija dulje od četiri godine nije bila u nadzoru kad ne zna gdje su psi . No, prema odgovoru očito je da niti će sklonište zatvoriti, niti će pse izmjestiti. I premda je za inspekciju ovo 'nova lokacija', teško da se tako može nazvati jer sve traje godinama. I nije Veterinarska ambulanta Crikvenica zbrinjavala samo pse na osnovu ugovora s gradovima iz svojeg okruženja, ovo sklonište preuzelo je i pse sa Žarkovice, koji su se morali izmjestiti po nalogu veterinarske inspekcije. Pa je Dubrovnik platio za preseljenje pasa iz jednog neregistriranog skloništa u drugo isto tako neregistrirano sklonište. Nejasno je i kako će ova ambulanta registrirati novo sklonište, jer djelatnost skloništa za životinje nemaju upisano ni u registru tvrtke. Nema je niti Vetcentar doo, druga tvrtka upisana u registru na istoj adresi.

A koliko Veterinarskoj ambulanti Crikvenica vrijedi inspekcijsko rješenje i zabrana primanja novih životinja do dobivanja odobrenja nadležnog tijela vidljivo je iz informacijskog centra upravo tog nadležnog tijela. Iako iz DIRH-a kažu da je nadzor bio početkom listopada, sklonište je u JIC nakon toga upisalo dva psa – jednog 25. listopada iz Crikvenice, a drugog prije nekoliko dana, 6. listopada upisan je pas kojeg su zbrinuli iz Omišlja.

Upitali smo neke od gradova hoće li raskinuti ugovore, jer potpisani su na osnovu lažne dokumentacije, odnosno hoće li možda tražiti i povrat novca koji su uplatili Veterinarskoj ambulanti Crikvenica. Odgovore do sada nismo dobili.

 

Ključne riječi

Komentara 4

ŠT
ŠtoReći
19:49 12.11.2023.

Uopće nismo iznenađeni. .. kad vidim psa lutalicu sjetim se ljubitelja životinja i ,,usisivača " udruga ....

KA
karavana
09:11 15.11.2023.

Ebert, što doživite u svojem mjestu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije