VISOKA RAZINA ZAŠTITE

Epidemiologinja HZJZ-a: Nuspojave kod cijepljene djece su uobičajene i kratkotrajne

HRT
15.12.2021.
u 09:21

Cjepivo pruža jako visoku razinu zaštite, oko 90% prevencija simptomatske bolesti delta varijantom, prema rezultatima istraživanja - naglašava epidemiologinja

Zasad su sve nuspojave nakon cijepljenja djece očekivane - kazala je epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović u HRT-ovom Studiju 4.

- Cjepivo je isto kao i za odrasle, samo što dječja doza ima trećinu toga cjepiva. Cjepivo se kao i kod odraslih, primjenjuje u dvije doze, u razmaku od najmanje tri tjedna - kazala je. 

Razlika je i to što se kod djece u principu ne primijenjuje treća doza. Ona djeca koja su imunokompromitirana i ona kod koje se ne očekuje adekvatan imunološki odgovor, njima se preporuča i treća doza, naglašava epidemiologinja.

- Radi se o uobičajenim nuspojavama, koje su najčešće vezane za lokalno mjesto primjene, odnosno bolnost, oteklina, eventualno crvenilo. Od sistemskih nuspojava najčešće su umor, glavobolja, povišena temperatura, bol u mišićima i zglobovima. Dakle, radi se o nuspojavama za koje već znamo. Pojave se unutar dan-dva nakon cijepljenja, kratkotrajne su i spontano prolaze, izjavila je Petrović za istraživanje nuspojava nakon cijepljenja na 3.100 cijepljenje djece. 

Napominje da se radilo o malom uzorku na kojemu je provedeno istraživanje i da se rjeđe nuspojave, koje se eventualno javljaju u odnosu 1:5.000 ili 1:10000, nisu mogle utvrditi. Tek kada se cjepivo počne šire koristiti onda će nuspojave moći biti otkrivene, ako uopće i postoje. 

- Cjepivo pruža jako visoku razinu zaštite, oko 90% prevencija simptomatske bolesti delta varijantom, prema rezultatima istraživanja - naglašava.    

Komentara 7

PE
Pericabad
09:39 15.12.2021.

To je ok, ja sam za da gospodja Goranka cijepi svoje dijete, da vidimo da li ima kakvih nuspojava. I politicari bi isto mogli biti primjer, pa cijepiti svoju djecu za potrebe istrazivanja. Takodjer, jucer drugi imunolog prica o uzorku na 2 milijuna cijepiva (znaci milijun mladih od 5-11godina) sa jednim smrtnim slucajem (no big deal, nije njegovo dijete jel), a ova prica o uzorcima na 3100 dijec. Tko tu koga?

DU
Deleted user
09:42 15.12.2021.

Samo bi jos trebalo da nisu uobičajene,stare su mogli podvaliti da su umrli od svega ali od cjepiva ne,ako ste zbog par milijardi dolara doveli u opasnost djecu i da se djeci nesto dogodi ,neznamo s kime i cime bi Vas usporedio.

GU
General_U
09:45 15.12.2021.

Kako su od straijih i bolesnih koje su kao štitili u početku lagano došli do dice za koju znamo da ih imunitet štiti 100%. Kakvu poganu i pokvarenu igru igrate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije