Uz dlaku

Fašizmu ne, a komunizmu?

01.11.2005.
u 18:53

Predstavnici osam nevladinih organizacija (SUBNOAR BiH, SGV-GPR, SD Josip Broz Tito, Helsinški komitet, HNV, VKBI, HNV, PEN i Krug 99) uputili su državnim vlastima javni proglas u kojemu se traži donošenje zakona kojim će se zabraniti djelovanje svim fašističkim organizacijama i upraba njihovih simbola.

Predsjednik SUBNOAR-a BiH Jure Galić iz Bijače pokraj Ljubuškoga, upozorio je "da su fašističke snage znatno jače danas nego na početku godine". Svoj javni povik uputio je i Raif Dizdarević iz Fojnice, predsjednik SD-a Josip Broz Tito, pesimistično zaključujući "kako u BiH dominiraju nacionalekstremizam i separatizam". Korisno je što se mudre i sijede antifašističke glave, uglavnom muškoga roda, okupljaju i apeliraju na javnost. Ali kako je BiH složena država koja se nesložno održava, trebalo bi posložiti ideologijske kockice društvene zbiljnosti.

Da bi se donio kakav zakon i propis o zabrani fašističkih organizacija i simbola, trebalo bi na isti način donijeti propis i opis što se smatra fašističkom organizacijom i fašističkim simbolom. Sumnjam da bi se na tom polju u dogledno vrijeme postigala suglasnost. Prisjetimo se obilježavanja obljetnice bitke na Sutjesci kad je došlo do nesuglasica između boračkih organizacija u FBiH i Republici Srpskoj. Ako bismo dalje zašli u genezu isticanja fašističkih, ergo nacističkih, ustaških i četničkih simbola sa sociološkoga gledišta, jedan dio zacijelo se može svrstati u marginalno, ekstravagantno i buntovno ponašanje, posebice u mlađoj populaciji. S druge strane, može se postaviti pitanje: što s komunizmom kao ideologijaskim sustavom, što s njegovim propagiranjem ili isticanjem crvena znakovlja? Simbolično govoreći, pod srpom padalo je zrelo žito, a pod srpom i čekićem mlade glave.

U Hercegovini i Bosni treba, marksistički rečeno, razviti bazu, a potom nadgradnju. Smatram da se vlast treba znatno više boriti protiv agresivnih djelovanja organiziranih i neorganiziranih skupina, koje ne možemo svrstati pod fašističku ili antifašističku kapu. Sjetimo se samo navijačkih scena s nogometnih utakmica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije