USHIĆENI KADIROV

FOTO/VIDEO Čelnik Čečenije priredio srdačan doček Putinu: 'Uz vašu hrabrost, Rusija je nepobjediva!'

Foto: Reuters
1/22
21.08.2024.
u 09:26

Neočekivana posjeta dolazi u trenutku kada Moskva pokušava potisnuti ukrajinske snage iz Kurske oblasti, dvije tjedna nakon što su prešle granicu u najvećoj invaziji na Rusiju od Drugog svjetskog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i čečenski lider Ramzan Kadirov danas su obavili inspekciju čečenskih trupa i dobrovoljaca koji se pripremaju za borbu u Ukrajini. Ovo je prvi put da Putin posjećuje regiju Sjevernog Kavkaza od 2011. godine. Neočekivana posjeta dolazi u trenutku kada Moskva pokušava potisnuti ukrajinske snage iz Kurske oblasti, dvije tjedna nakon što su prešle granicu u najvećoj invaziji na Rusiju od Drugog svjetskog rata.

Putin je obišao Ruski Univerzitet specijalnih snaga u Gudermesu u Čečeniji, gdje je pohvalio hrabrost i posvećenost boraca, izjavivši: „Dok imamo ljude poput vas, apsolutno smo nepobjedivi“. Dodao je da je „jedno pucati na streljani ovdje, a drugo je riskirati svoj život i zdravlje“, naglasivši da borci imaju unutarnju potrebu braniti domovinu i hrabrost donijeti takvu odluku, piše Aljazeera.

Ukrajinska invazija na sjevernu granicu Rusije predstavlja ozbiljan izazov za Putina i njegovu vojsku, iako ruske snage nastavljaju stabilne napade na frontu u istočnoj Ukrajini.

>>> FOTO Ruski predsjednik Putin posjetio je Čečeniju

1/22

Kadirov, ključni saveznik Kremlja koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je na odvojenom sastanku s Putinom da je Čečenija poslala više od 47.000 trupa u Ukrajinu od početka rata, uključujući oko 19.000 dobrovoljaca. Kadirov često sebe opisuje kao Putinovog „vojnika“.

Iako je Putin rijetko posjećivao Čečeniju posljednjih godina, ovaj je regija imala značajan utjecaj na njegovu političku karijeru. Kao novoimenovani premijer 1999. godine, Putin je započeo brutalni Drugi čečenski rat protiv separatista i radikala u ovom pretežno muslimanskom teritoriju. Masivna kopnena ofenziva, uz podršku neumorne artiljerijske vatre i zračnih napada, odnijela je najmanje 50.000 života i pretvorila prijestolnicu Grozni u ruševine.

Kadirov, kojeg je Putin postavio za lidera Čečenije 2007. godine, koristio je sredstva iz Moskve za obnovu razorenog teritorija, ali organizacije za ljudska prava tvrde da Kadirov vlada putem nasilja i zastrašivanja.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

1/29

Komentara 7

XX
XXXL
16:06 21.08.2024.

Čečeni mrze Ruse, koji su ih već nekoliko puta masakrirali. Putinova posjeta je cirkuska predstava, dok čečenski narod i večina neruskih naroda na jugu Rusije samo čeka, da pokrene pobunu i riješe se moskovskih okupatora.

Avatar tarana
tarana
08:57 22.08.2024.

Broj destinacija za ovoga lika smanjuje se rapidno.

BA
barondi
20:06 22.08.2024.

Bal vampira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije