Skandal u sad-u

Hrvatu devet godina robije zbog prijevare

Anthony Raguž
Foto: ''
12.11.2014.
u 16:15

Novac hrvatskih iseljenika Raguz je kroz sumnjive kredite dijelio ljudima koji nisu kreditno sposobni i za to primao “poklone”

Svetislav Vujovic, četrdesetdvogodišnji hrvatski iseljenik iz Brunswicka, osuđen je na devet godina zatvora zbog upletenosti u kreditne prijevare organizirane oko Hrvatske federalne štedno-kreditne zadruge Sv. Pavla u Ohiju. Vujovic je od Anthony Raguža, direktora štedionice, tijekom 2010. primio kredit od 3 milijuna dolara iako nije bio kreditno sposoban, a Ragužu je isplatio 20.000 dolara mita kako bi mu odobrio kredit.

Ovom presudom zatvoreno je posljednje poglavlje skandala oko propasti jedne od najstarijih i, do prije nekoliko godina, najuglednije financijske institucije povezane s hrvatskom zajednicom u SAD. Prema optužnici, Raguž je između 2000. i 2010. godine izdao više od tisuću nezakonitih zajmova čija je ukupna vrijednost iznosila više od 70 milijuna dolara. Korisnici ovih kredita bili su vlasnici računa u zadruzi, njih oko tri stotine. Većina njih nije imala nikakve imovine kojom bi osigurali povrat kredita niti su bili kreditno sposobni, no Raguž je odobravao financijske aranžmane, a zauzvrat je primao “poklone”, čime se okoristio za više od tri milijuna dolara. Kredite koje je odobrio lažno je prikazivao Nacionalnoj administraciji kreditnih zadruga kao čvrste i osigurane iako za to nije bilo ni najmanjeg temelja.

Skandal je izbio kada je ova Raguževa praksa izašla na vidjelo tijekom jedne financijske kontrole 2010. Raguž je uhićen, a šteta nanesena štedno-kreditnoj zadruzi, ne samo zbog neosiguranih i sumnjivih kredita, već i zbog povlačenja štednih uloga i drastičnog pada ugleda institucije, iznosila je oko 170 milijuna američkih dolara. Američka administracija ugasila je posrnulu štedno kreditnu zadrugu, a Raguž je odmah nakon uhićenja policiji odao svoje suradnike.

>Anthony Raguz Hrvatima u SAD-u ukrao 70 milijuna dolara

>>Hrvat i Makedonac mozgovi pljačke Hrvatske kreditne unije

Komentara 13

NV
novo vriijeme
17:29 12.11.2014.

Kod nas bi ovaj lik dobio tri dana guljenja krompira i još bi smio pojesti kobasice u pučkoj kuhinji sirotinji

Avatar nula
nula
18:44 12.11.2014.

Sveto Vujovic Hrvat ?!! haha

Avatar Getrib
Getrib
20:28 12.11.2014.

Izabrao je pogrešnu državu za lopovluk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije