POZIV HSP poziva dva HDZ-a na suradnju

HSP koaliciju nudi HDZ-u BiH

15.02.2009.
u 23:00

Hrvatska stranka prava Đapić-dr. Jurišić spremna je kroz svehrvatsku koaliciju ponuditi HDZ-u BiH sudjelovanje u vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, potvrđeno je Večernjaku iz te stranke. Pravaši su pozvali dva HDZ-a na suradnju oko grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije te FBiH gdje je stanje, kako ističu, katastrofalno po Hrvate.

U toj stranci, koja u tri hercegovačke županije koalira s HDZ-om 1990., navode da HDZ-u BiH nude partnerski odnos kroz suradnju s tom strankom bez obzira što je u oporbi. Ako takva opcija nije prihvatljiva HDZ-u BiH, pravaši su im spremni ponuditi sudjelovanje u Vladi HNŽ-a kroz svojevrsnu svehrvatsku koaliciju HDZ-a 1990., HDZ-a BiH i HSP-a Đapić-dr. Jurišić. Zauzvrat će zatražiti istovjetnu koaliciju u gradu Mostaru i na federalnoj razini.

Zamjenik predsjednika HSP-a Đapić-dr. Jurišić Žarko Pavlović navodi kako je trenutačni položaj Hrvata od federalne do razine grada Mostara katastrofalan te da je tome doprinijela nesuradnja hrvatskih stranaka. “Mislim da je naš prijedlog konstruktivan te da bi ga dva HDZ-a trebala uzeti u razmatranje. Nema mjesta daljnjim strančarenjima. Time želimo ojačati poziciju Hrvata pred ustavne promjene”, poručuje Pavlović.

Nije jasno bi li ulazak HDZ-a BiH u Vladu HNŽ-a značio i prekid koalicije sa Strankom za BiH. Večernjak doznaje da su hrvatski koalicijski partneri SBiH ogorčeni na posljednje istupe lokalnih čelnika te stranke u kojima se protive da Mostar postane središte hrvatske federalne jedinice te na istupe predsjednika SBiH Silajdžića koji se otvoreno zauzeo za ostanak dvoentitetske BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije