JUČER KUPANJE, DANAS SKIJANJE

I Austriji prijeti opasno nevrijeme: Prvi snijeg već pao, moguće stoljetne poplave. Građanima izdano upozorenje

AUT, Neueröffnung Dachstein Bergstation
Foto: EXPA/ JFK
1/3
12.09.2024.
u 16:29

Kako neki prognostičari procjenjuju da bi ovog vikenda “mnogo toga moglo biti pod vodom”, nadležni organi pozivaju preko medija Austrijance iz područja za koja su izdana “crvena” i ostala upozorenja zbog mogućih velikih količina kiše, da izbjegavaju boravak na otvorenom i vožnju automobilom, ako baš nije nužno.

I u Austriju su stigli snijeg i zima. Nakon jučerašnjeg prekrasnog sunčanog dana, noćas je u planinskom dijelu ove alpske zemlje pao prvi snijeg. U nekim područjima očekuje ga se do metra visine, a na Dachsteinu u Gornjoj Austriji čak i do dva metra. Kako pišu danas mediji, Austrijanci su još jučer uživali u ljetu i kupali se, a danas već mogu na vrhove planina viših od 1.600 metara nadmorske visine, na skijanje. Preokret u samo 24 sata!

Ali to nije sve, nove količine padalina,  kiše i snijega očekuje se sutra i ispod 800 metara nadmorske visine. Dakle, i u dolinama se najavljuje prava zimska idila. Prošle je godine prvi snijeg pao tek u studenome. Dakle dva mjeseca kasnije. Međutim kako ističu austrijski hidrometeorološki stručnjaci, bolje snijeg nego kiša. Jer, prognostičke karte pokazuju narednih dana da će u Austriji pasti ogromne količine kiše i  da bi zemlju mogle zaljusnuti poplave katastrofalnih razmjera, kakve nisu zabilježene već stoljeće, na tom prostoru.

Izdano je i “crveno” upozorenje za nekoliko austrijskih pokrajina: Tirol, Salzburg, Štajersku i Korušku. Među njima je i Donja Austrija, najveća od njih, javlja “Heute”. Posebice u opasnosti je područje oko pokrajinskog glavnog grada St. Pöltena i Kremsa, uz rijeku Dunav.

VEZANI ČLANCI: 

Od danas do nedjelje za Donju Austriju na snazi je najviši stupanj (stupanj 3)  opreznosti u obrani od poplava. Kako tvrde meteorolozi i pokrajina Beč, koja graniči s Donjom Austrijom, je u opasnosti. Ali i u pokrajini Gornjoj Austriji već pada kiša. Situacija se pomno prati, jer se mijenja iz sata u sat.

Na radio i TV vijestima se za područja za koja je izdano “crveno upozorenje” za petak spominje mogućnost padalina negdje i do 300 litara po kvadratnom metru. Sve oči Austrijanaca uprte su pravcu sjeverne Italije, odakle stiže nova ciklona, koja bi se navodno trebala premještati prema sjeveroistoku Europe. Dakle, i u smjeru Austrije.

Kako neki prognostičari procjenjuju da bi ovog vikenda “mnogo toga moglo biti pod vodom”, nadležni organi pozivaju preko medija Austrijance iz područja za koja su izdana “crvena” i ostala upozorenja zbog mogućih velikih količina kiše, da izbjegavaju boravak na otvorenom i vožnju automobilom, ako baš nije nužno. Uz napomenu, kako bi u slučaju stizanja velikog vodenog vala, “moglo biti opasno”.

>>> FOTO Okej, ovo je eskaliralo brzo. Pošteno se zabijelio dio Njemačke, očekuje se metar snijega: 'Pa otvaramo tek u studenom'

AUT, Neueröffnung Dachstein Bergstation
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije