Nakon pakirane hrane, koja od 13. prosinca lanjske godine prema uredbi Zakona o informiranju potrošača o hrani EU mora imati čitkije i informativnije deklaracije te jasno istaknute alergene, od 1. travnja na snazi je i Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, koji se odnosi na voće, povrće, kruh i ostale proizvode na policama trgovaca “u rinfuzi”.
Na popratnoj etiketi nezapakiranog kruha sada tako, uz naziv proizvoda, cijenu, adresu proizvođača i istaknuti alergen, mora stajati informacija o svim sastojcima u kruhu, među kojima će jaja i slično biti podebljanim ili italic slovima, kaže Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. Gluten ne treba posebno isticati jer se on u proizvodima od pšeničnog brašna podrazumijeva. Jedino što će biti problem čitati nove, potpunije etikete kruha “u rinfuzi” koje su i sada, slaže se Barišić, sitne.
No pekare, tvrdi ona, imaju i popratne knjige sa svim tim informacijama koje su se na zahtjev i dosad morale predočiti kupcu. Dapače, s obzirom na jaku konkurenciju u pekarskom biznisu i sve zahtjevnije potrošače, mnogi su se pekari i prije pravilnika požurili s informativnijim deklaracijama.
>>Kruh naš svagdašnji: iz peći iz 1925. ili onaj 'moderan' bez brašna
>>Mlinar lani uložio 62,4 milijuna kuna u širenje pekara
super, znaci uskoro nova cijena kruha od minimalno kunu gore....nije ovoj socijalnoj državi dosta što od jednog kruha, narodu koji ga placa ide pola a, druga polovina pekaru i državi