PRISJEĆANJE

Imotski gimnazijalci stopama imotskih boraca u Dubrovniku

17.06.2017.
u 06:45

U anketi lani provedenoj na 100 gimnazijalaca samo je 40 posto učenika točno odgovorilo koje je godine počeo Domovinski rat

“Imotski, ne zaboravi” naziv je projekta koji provodi Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Imotski, pod koordinatorstvom prof. Maje Vican zahvaljujući kojem su imotski učenici na licu mjesta, na nekadašnjem dubrovačkom ratištu, upijali saznanja o ulozi Imoćana u obrani i oslobađanju toga dijela naše domovine.

Lani je provedena anonimna anketa i od 100 anketiranih gimnazijalaca ni jedan jedini nije znao koliko je Imoćana poginulo na dubrovačkom ratištu. Bilo je još poražavajućih rezultata. Branitelje, ali i profesoricu Vican zaprepastila je činjenica da je samo 40 posto učenika točno odgovorilo koje je godine počeo Domovinski rat, a pokazali su i veliko neznanje o slavnoj Imotskoj bojni u sastavu 4. gardijske brigade, koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani Dubrovnika. Samo 25% učenika znalo je gdje se nalazi spomen-obilježje podignuto njima u čast.

Zato su proteklih dana u sklopu projekta imali priliku posjetiti spomen-obilježje poginulim Imoćanima, njih 36, u Trstenom. Osim toga, Živko Tolić koji ih je dočekao u ime Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku, također branitelj, organizirao je obilazak Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi Imperial na Srđu. Oduševljenje učenika izazvalo je predavanje koje je održao povjesničar Mišo Đuraš, branitelj i jedan od inicijatora osnivanja Muzeja Domovinskog rata, naročito priče o herojstvu Imoćana i osvajanju Golubova kamena koje su se posebno urezale u pamćenje učenika te su ih nakon povratka u Imotski prenosili drugim kolegama na predavanjima i radionicama. Nakon povratka u Imotski, sudjelovali su u radionicama i s velikim veseljem prenosili znanja i dojmove svojim kolegama.

– Pokrenuli smo pozitivnu priču koja će imati učinka jer su učenici pokazali interes i nakon edukacije postigli bolje rezultate na testiranju. Mlade generacije koje su, srećom, bile pošteđene ratnih stradanja, moramo upoznati s tijekom, posljedicama i rezultatima Domovinskog rata koji nam je iznjedrio slobodu i državu – kaže Maja Vican.

Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Imotski i prošle je godine provela projekt “Imotski, ne zaboravi”, koji je bio posvećen Velimiru Đereku, imotskom sokolu poginulom u gradu heroju Vukovaru. Velimir Đerek - Sokol, mladić koji je govorio pet jezika, dobro plaćeni posao u jednom zagrebačkom hotelu zamijenio je puškom i otišao braniti Vukovar. Nažalost, poginuo je, Vukovarci su mu nakon rata u znak zahvalnosti podigli spomenik, a imotski učenici jedva su čuli za njega.

– Prošle su godine naša djeca u školi čula tragičnu priču o pokojnom Velimiru Đereku i o njegovu herojstvu, a mnogi prije toga nisu ni znali tko je Velimir Đerek ni gdje je i kad poginuo – kaže Željko Tomas, predsjednik Udruge PTSP-a Imotski, jedine udruge na području Imotske krajine koja provodi takve projekte u školama i educira mlade da se Domovinski rat ne zaboravi.

Projekt se nastavlja, a podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja i Splitsko-dalmatinska županija.

Komentara 3

TR
trolokva
09:28 17.06.2017.

Svaka čast za svaku pohvalu

HR
hrvat007
10:09 17.06.2017.

Hvala Imocanima koji su dosli braniti nas grad,Dubrovnik im to nikad zaboravit nece

PH
Petarstijena-HR
20:13 17.06.2017.

Žali Bože svakog imotskog čovjeka koji je dao život za ovakvu državu! Najbolje o tome govori totalno uništeno gospodarstvo u gradu Imotskom, i nebrigu države za ovaj grad.U Jugoslaviji je Imotska vinarija Imota 3000 radnika i imotsko vinogorje bilo najveće iza onoga u Bitoli (Makedonija), a imotska Agrokoka najpoznatiji proizvođač svježih jaja 2000 radnika, cijelu Jugu su snabdjevali, tvornica trikotaže Pionirka 5000 radnika, trgovački lanac Napredak 3000 radnika..itd, itd....Sve izgradio jugoslavenski general Veljko Kadijević, koji je porijeklom iz Glavine (kod imotskog), Srbin po nacionalnosti, ali je više napravio za Imotski, nego svi veliki Hrvati (Žužuli,Domljani, Todorići, Vrdoljaci, itd,itd..).Svi nabrojeni se narodu Imotske krajine nisu odužili ni jednom brokvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije