RUSKI ZAMAH SE ISCRPIO

Institut za rat otkrio temeljni problem ruske vojske: 'Neće moći zauzeti mnogo više područja'

A tank with the letters "Z" painted on it is seen in front of a residential building which was damaged during Ukraine-Russia conflict in Volnovakha
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/3
22.08.2022.
u 10:28

Ruske snage, piše ISW, dosljedno nisu uspjele iskoristiti taktičke proboje za manevriranje u ukrajinska pozadinska područja. Ukrajincima stalno daju vremena da se taktički povuku i ponovno uspostave obranjive položaje protiv kojih Rusi tada moraju pokrenuti nove napade.

Institut za ratne studije (ISW) ističe da se zamah ruskih snaga iz teritorijalnih dobitaka oko Bakhmuta i Avdiivke krajem srpnja vjerojatno iscrpio, no da će se vrlo mala ruska napredovanja vjerojatno nastaviti. 

Ruske snage slavile su kao značajnu vojnu pobjedu zauzimanje Novoluhanske i Vuhlehirske termoelektrane (TE) jugoistočno od Bakhmuta krajem srpnja, kao i zauzimanje ukrajinskih utvrda oko rudnika ugljena Butivka jugozapadno od Avdiivke, nakon što su se ukrajinske snage povukle s tog područja. Ipak, Rusi su iskoristili ove dobitke tek u ograničenoj mjeri. Napadali su prema Bakhmutu sa sjeveroistoka i jugoistoka te oko Avdiivke, ali ti napadi sada su stali. Ruske snage nisu ostvarile značajnije teritorijalne dobitke oko Bakhmuta ili Avdiivke od njihovog napredovanja kroz Novoluhanske, elektranu, rudnik ugljena Butivka i nekoliko malih naselja u blizini tih područja, ističe ISW.

Institut ističe kako je neuspjeh ruskih snaga da iskoriste prethodne dobitke oko Bakhmuta i Avdiivke primjer temeljnijeg ruskog vojnog problema - nesposobnosti da se taktički dobici pretvore u operativne uspjehe.

Ruske snage, piše ISW, dosljedno nisu uspjele iskoristiti taktičke proboje za manevriranje u ukrajinska pozadinska područja. Ukrajincima stalno daju vremena da se taktički povuku i ponovno uspostave obranjive položaje protiv kojih Rusi tada moraju pokrenuti nove napade. Ovaj fenomen pomaže objasniti izuzetno sporu stopu ruskog napredovanja na istoku i snažno sugerira da Rusi neće moći zauzeti mnogo više područja u nadolazećim mjesecima, osim ako se situacija ne razvije na nepredviđene načine.

Ruske snage vjerojatno neće moći angažirati dovoljno resursa za bilo koju ofenzivnu operaciju kako bi povratile zamah neophodan za značajan teritorijalni napredak koji se pretvara u operativne uspjehe. Ruske snage također će trebati stvoriti i angažirati dodatne jurišne skupine, opremu i moral kako bi nastavile čak i ova ograničena teritorijalna napredovanja koja donose male taktičke dobitke, smatra Institut.

Ruske se snage, također, vjerojatno suočavaju s problemom popravka borbenih zrakoplova zbog zapadnih sankcija i možda pokušavaju zaobići te sankcije iskorištavanjem bjeloruskih veza.

Ukrajinska vojna obavještajna uprava (GUR) izjavila je da su rusko i bjelorusko ministarstvo obrane potpisali "hitne" ugovore 20. kolovoza za popravak i obnovu ruske vojne zrakoplovne opreme na bjeloruskom teritoriju, navodno za daljnju upotrebu u Ukrajini. Rusko-bjeloruski sporazum može sugerirati da ruski dužnosnici pokušavaju zaobići sankcije protiv Rusije, budući da je možda lakše uvesti dijelove za popravak u Bjelorusiju nego u Rusiju.

VIDEO Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika: Eksplodirao joj automobil, otac navodno bio meta

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
14:14 22.08.2022.

zanimljivo, samo proruski komentari ispod članka i svi u debelim minusima

DU
Deleted user
18:27 22.08.2022.

statistika nakon ovoga rata ce vam reci svu istinu koju trebate znati. tada ce minusi da utihnu ali bit ce kasno.

DU
Deleted user
15:56 22.08.2022.

Kome ovi trebaju, isti taj institut je u ožujku tvrdio da Rusi nemaju hrane streljiva i sl. kasnije su tvrdili da ne mogu probiti dobro utvrđene linije u Lugansku i Donjecku….. ništa bas ništa nisu pogodili, čista antiruske propaganda a Ukrajinci i dalje umiru i bježe iz zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije