OBNOVA

Investicije Švicaraca veće od kninskog proračuna

26.11.2002.
u 00:00

* Strani investitori i gradska vlast očekuju višenacionalnu zadružnu skupštinu, no Srbi kažu da Hrvati nemaju zemlje, pa ne mogu ni sudjelovati u njezinu radu

KNIN - Švicarski veleposlanik Paul Widmer u Golubiću je jučer kninskom gradonačelniku Vinku Mariću predao ključeve obnovljene zadružne zgrade. Projekt vrijedan pola milijuna kuna od velikog je značenja ne samo za to kninsko selo nego i za regiju, jer je konkretan poticaj gospodarskom razvoju. To više što u Kninu kuju planove da im buduća glavna gospodarska djelatnost bude proizvodnja zdrave hrane.

Zadružnu zgradu obnovila je u roku od dva mjeseca organizacija Švicarska humanitarna pomoć, koja već tri godine radi na stambenim i društvenim objektima na kninskom i okolnom području. Dosad su obnovili 285 stambenih jedinica, u koje je uloženo 25 milijuna kuna. Veleposlanik Widmer predao je na korištenje i ambulantu u Strmici, koja je također obnovljena sredstvima švicarske vlade.

- Danas je dan žetve! Kninsko područje centar je švicarske aktivnosti u Hrvatskoj. Od 1999. godine investirali smo 50 milijuna kuna, samo ove godine uloženo je 20 milijuna kuna. Obnovom zadružne zgrade želimo pomoći ljudima u Golubiću da povećaju svoj dohodak. Cilj je lako postaviti, ali teško ostvariti. Zgrada je temeljni kamen projekta razvoja, nadam se da ću iduće godine u ovim prostorijama zateći puno voća i povrća, te da će mlijeko teći u potocima - kazao je veleposlanik Widmer. Upozorio je da je švicarska vlada ponajprije htjela pomoći na individualnoj razini, no sada su napori usmjereni k izgradnji zajedničkog duha, odnosno da ljudi različitih etničkih skupina žive i rade zajedno. Dobro znaju u Golubiću i Kninu o čemu priča veleposlanik Widmer. Gradonačelnik Marić nemoćno širi ruke. Zna kakve su mogućnosti gradske vlasti. Skromne!

- Eto, cijeli naš godišnji proračun iznosi 16 milijuna kuna, a Švicarci su ove godine investirali oko 20 milijuna - zadovoljan je gradonačelnik. Strane investicije omogućit će da napredak nekako krene s mrtve točke. U Kninu i okolici gospodarstvo je praktično na nuli, od 15 tisuća stanovnika gotovo ih pola prima socijalnu pomoć.

Zadružnim kooperantima uvelike pomaže američka konzalting tvrtka FLAG. Njihov savjetnik za poljoprivredu Damir Buntić vodi projekt sadnje češnjaka. Zasad na dva hektara, no dogodine će na deset bude li interesa. Nije, međutim, zadovoljan odzivom, jer se prijavilo tek 11 ljudi.

Posla, dakle ima, ili će ga biti, no dvojbe su ostale. Naime, zgrada zadruge predana je gradu Kninu, koji će odlučiti kakvoj će zadružnoj skupštini prepustiti upravljanje. Skupština bi trebala biti višenacionalna, upozorava Milivoj Marić, kninski dogradonačelnik. No, kako kad Hrvati iz Bosne nastanjeni u Golubiću ne žele raditi u zadruzi jer nemaju svoje zemlje, pita se potpredsjednik Gradskog vijeća SNS-ovac Dragan Jerković. Milivoj Marić smatra da to nije veći problem, jer Hrvati, premda nemaju zemlje, mogu, umjesto poljoprivrede, svoju djelatnost temeljii na obrtu. Osim toga, upozorava, sredstvima Ministarstva obnove u Golubiću će se graditi 120 kuća za Hrvate iz BiH, koji su trenutačno smješteni u domovima izbjeglih Srba.

Dr. Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije