OMIKRON-SOJ DOMINIRA

Izraelci prelaze na model masovnog zaražavanja?

Cijepljenje u Izraelu
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
31.12.2021.
u 10:25

Sličan model nije uspio u Švedskoj u ranoj fazi pandemije, no Izraelci računaju da može biti uspješan s omikronom

S gotovo tri tisuće novozaraženih koronavirusom Izrael već drugi dan zaredom ruši vlastiti rekord u posljednja tri mjeseca. Pa unatoč tome, iz Ministarstva zdravstva dolaze informacije da se sve intenzivnije razmišlja o promjeni strategiji u borbi sa zarazom i prelazom na model masovnog zaražavanja do stjecanja imuniteta krda, piše Times of Israel.

17.260 aktivnih slučajeva

U zemlji koja je dugo prednjačila u borbi sa zarazom, posebno u kampanjama cijepljenja, broj aktivnih slučajeva popeo se na 17.260, što je dvostruko više nego prije točno tjedan dana. Posljednja testiranja pokazala su i da sada omikron-soj prevladava i da nije vezan samo za slučajeve osoba koje su bile na putu u inozemstvo ili bile u kontaktu s njima, što govori da bi zaraženih moglo biti i puno više, a ostaje tek vidjeti hoće li toliki broj slučajeva rezultirati i velikim brojem teških oboljenja i hospitalizacija.

S obzirom na to i da je 88 pacijenata u teškom stanju, mnoge je iznenadila vijest koju je u utorak plasirao Channel12 da dužnosnici u Ministarstvu zdravstva razmatraju opciju prelaska na "model masovnog zaražavanja", a što prilično podsjeća na švedski model s početka pandemije. Švedska je tada mjere držala prilično blagima, posebno za dio populacije koji nije spadao u neku od rizičnih skupina, nastavljajući uobičajen život s ciljem da se prirodnim putem stekne imunitet krda.

Švedski model pokazao se tada promašajem, što su naposljetku priznali i u samoj zemlji promjenom smjera, no prevladavanje omikron-soja – koji je puno zarazniji od delte, ali uzrokuje i slabije simptome – navelo je izraelske vlasti da počnu razmišljati o njemu, otkriva neimenovani izvor.

Omikron uskoro na 90%

Procjene govore i da će za dva tjedna, 90% oboljelih biti zaraženom omikronom, a o daljnjem smjeru borbe s koronom govori ponešto i izjava predsjednika Izraelskog udruženja liječnika javnoga zdravstva.

– Budući da je omikron toliko zarazan, čini se uzaludnim pokušati zaustaviti njegovo širenje. Nećemo zaustaviti ovaj val. Ono što možemo i trebamo pokušati, jest zaštititi što je više moguće ugrožene skupine građana – kazao je liječnik Hagai Levine.

VIDEO Mnoge zemlje uvode nove mjere i zatvaranja: Omikron se širi nevjerojatno brzo.

Ključne riječi

Komentara 32

DL
Dvanaest__legija
10:35 31.12.2021.

Budući da cjepivo od početka ne valja, to je jedina opcija. A Švedska ima rezultate u smrtnosti kao Njemačka, s tim da su ljudi u Švedskoj dvije godine normalno živjeli, a u Njemačkoj je zavladao potpuni fašizam, gdje su policajci mlatili ljude na ulici!

GO
Golibos
10:38 31.12.2021.

Kada će političari, imunolozi, novinari, administracija shvatiti i izgovoriti: pogriješili smo, oprostite nam, ukidamo sve mjere i idemo dalje.

Avatar alien79
alien79
10:45 31.12.2021.

Dugo se vjerovalo da su političari i dnounari bagra, sad su im se pridružili 'znanstvenici' i doktori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije