Rezanje troškova

J. Kosor: Uštedjeli smo 10 mil. na tonerima i tinti, štedimo i na vodi

vlada
Anto Magzan/PIXSELL
07.02.2011.
u 12:45

U fiksnoj telefoniji planiramo uštedjeti dodatnih 30 milijuna kuna, odnosno ukupno 68 milijuna na mobilnoj i fiksnoj telefoniji

Vlada bi mogla početi koristiti usluge novoga mobilnog operatera jer po planu ušteda Ureda za središnju javnu nabavu na mobilnoj telefoniji planira uštedjeti između 30 i 40 posto, odnosno 38 milijuna kuna u godinu dana.

– Ne znam hoće li se zamijeniti operater ili ne. Mi smo kao naručitelj u dokumentaciji za nadmetanje napisali što želimo i kako, odnosno kakav paket usluga trebamo. I sada čekamo ponude. S obzirom na važnost i volumen te mogućnosti koje postojeći mobilni operateri imaju za korigiranje cijena, mi se nadamo uštedama. Postupak je pri kraju i očekujemo odluku vrlo brzo – rekao je Dražen Ivanušec, ravnatelj Ureda za središnju javnu nabavu na okruglom stolu o javnoj nabavi te dodao da su uštede moguće i zbog same činjenice da je cijena u EU niža.

Okrugli stol otvorila je premijerka Jadranka Kosor te istaknula da su u pola godine, od početka rada ureda sredinom prošle godine, uspjeli uštedjeti 72,6 milijuna kuna. Spomenula je primjer ušteda na tonerima i tintama u visini od 10 milijuna kuna te najavile planirane uštede uz one u mobilnoj telefoniji.

– U fiksnoj telefoniji planiramo uštedjeti dodatnih 30 milijuna kuna, odnosno ukupno 68 milijuna na mobilnoj i fiksnoj telefoniji. Dodatnu uštedu od 50 posto, odnosno od 25 milijuna kuna, planiramo uštedjeti na uredskom materijalu, uslugama čišćenja devet milijuna kuna, milijun kuna na vodi, dva milijuna na poštanskim uslugama te 40 milijuna na namještaju i tekućem održavanju – rekla je J. Kosor te dodala da se sa Šumarskim fakultetom radi na standardizaciji uredskog namještaja. Dodala je i da je bilo puno otpora od početka, od primjerice korištenja vode bez okusa ili običnih, a ne crvenih spajalica.

– Sveukupna planirana ušteda je 350 milijuna kuna – rekla je premijerka. Ta ušteda odnosi se na jednu do dvije godine ovisno o tome što se nabavlja, a primjerice za operativni lizing ona se odnosi na pet godina – objasnio je Ivanušec. Dodao je da uštede u uredskom materijalu proizlaze iz miniprojekta, izrade e-kataloga, koji su napravili s FINA-om, a u kojem je naveden asortiman proizvoda i potrepština za uredsko poslovanje iz kojeg naručitelji moraju naručiti potrebne materijale za ured, ali također uz praćenje volumena narudžbe.

– Pa smo tako u startu uspjeli napraviti uštedu od 30 do 40 posto – rekao je. J. Kosor pozvala je i lokalne jedinice da krenu istim putem ušteda kroz središnju javnu nabavu.

Komentara 436

DA
DankeD
18:40 07.02.2011.

07.02.2011. u 18:00h svizac je napisao/la: Ta zena je tragedija nekompetencije i diletantizma, i zapravo mi je tesko vjerovati da ju se u Hr uopce uzima ozbiljno. ekonomski nepismena, s mutnom privatnom i politickom povijesti, onaj tupi novinarski tip sto niti nesto poznaje niti shvaca sto je analiza, osoba bez struke, nikad birana ali postavljena gdje jest kao poslusnik jednog bolesnog kleptomana sto je cijelu zemlju pretvorio u kleptokraciju - eto, ta politicka kreatura se pojavljuje dnevno po suludo trivijalnim povodima - jos pamtim kad je prije par godina otvarala obnovljeni lift neke zgrade u Varazdinu. ta je marioneta lila suze po vukovarskim obljetnicama i poslusno provodila hdz-ovo kupovanje birackog tijela. vjerujem da se nije pitala o realnim efektima napuhanih braniteljskih brojeva, o efektima kreiranja drustva poremecenih vrijednosti gdje je savrseno prihvatljivo protjerivati, prisvajati, krasti, sto je napokon i sama ucinila. i nakon sto sve to znamo, i nakon sto je savrseno jasno da je njen hdz u biti zlocinacka organizacija, i nakon sto svi gledamo te notorne i polupismene skorojevice sto unistavaju jednu potencijalno bogatu zemlju upravo ponizavajuce banalnim kriminalnim vivisekcijama, dakle u svjetlu svih tih sanadera, kalmeta, polanceca, u svjetlu rasprodane, unistene i iskorumpirane zemlje - za mene je neshvatljivo da tu osobu netko jos uzima ozbiljno, da joj cak posvecuje kolumne ili blogove. radi se o kriminalcima koji su izmanipulirali glasacko tijelo, kupili glasove i sve ostalo. u svakoj bi zemlji na svijetu koja bi bila sistematski unistavana vec zavladao policijski sat. u jadnoj, izmucenoj, dezorijentiranoj Hrvatskoj mediji jos uvijek daju kredibilitet tim stetocinama koji su se na svojim trenutnim pozicijama nasli putem kriminalnih radnji. Vrlo dobro rečeno.

OB
-obrisani-
19:37 07.02.2011.

Hvala ribnik...

OB
-obrisani-
13:38 07.02.2011.

S ovakvim fenomenalnim uštedama izvlačimo se za sto godina, ziher!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije