EU INTEGRACIJE

Jandroković u New Yorku

Jandroković na grupnoj slici
AFP
23.09.2010.
u 16:42

- Hrvatska će kao članica EU snažno pomagati euroatlantske integracijske procese jugoistoka Europe, rekao je u New Yorku ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Na marginama 65. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predvodio je u srijedu hrvatsku delegaciju na susretu lidera jugoistočne Europe koji se održao s temom „Napravimo cjelovitu Europu - dovršetak euroatlantskih integracija na jugoistoku Europe“.

Brojnim uzvanicima okupljenim u velikoj dvorani njujorškog Waldorf Astoria hotela, među kojima su bili predsjednik Republike Turske Abdullah Gül, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Republike Bugarske Bojko Borisov, premijer Republike Kosovo Hashim Thaçi, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar te uglednici javnog, gospodarskog i političkog života američke savezne države New York, koje je predvodio guverner David Paterson, ministar Jandroković jasno je dao do znanja da će Republika Hrvatska, kao i dosad, i sutra, kada bude punopravna članica Europske unije, snažno zagovarati euroatlantske integracijske procese jugoistoka Europe.

- Republika Hrvatska ušla je u završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji te je odlučna dovršiti tehnički dio ovog procesa do kraja ove ili u prvom tromjesečju iduće godine kako bi mogla potpisati Pristupni ugovor tijekom mađarskog predsejdanja te se priključiti Europskoj uniji što je prije moguće, poručio je Jandroković.

- Hrvatski uspjesi u postizanju ciljeva članstva u Europskoj uniji i NATO-u snažan su poticaj i za sve ostale zemlje jugoistočne Europe. Jasan i vidljiv napredak zemalja regije treba rezultirati ubrzanjem i završetkom euroatlantskog integracijskog procesa, rekao je Jandroković te naglasio kako će Republika Hrvatska vlastita iskustva i saznanja iz pristupnog procesa prenijeti zemljama regije kako bi im se olakšao put i približavanje Europskoj uniji i NATO-u.

- No, kako bi ovaj proces dobio odlučan zamah, neophodna je potpora europskih i euroatlantskih partnera koji će ustrajati na tome da je perspektiva članstva u euroatlantskim asocijacijama dostižna, zaključio je ministar Jandroković.

Ključne riječi

Komentara 4

KU
kukuriku
18:29 23.09.2010.

\"..a, gdze je Vuk-Jeremija bre ??\"

OB
-obrisani-
18:57 23.09.2010.

moze se jadrankovic pohvalit sa kojom je ekipom bija

OZ
ozujsko
22:11 23.09.2010.

a sta ce \"ova curica\"u New Yorku,receno je da ide samo precident Josipovic,ali njemu Jaca izgleda nevjeruje puno,pa poslala na trosak drzave i ovu figuricu da malo proseta po americi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije