ANALITIČARI ZA VEČERNJI TV

VIDEO Jedna država profitirala bi u slučaju sukoba Izraela i Irana: 'Netanyahu je u izvrsnim odnosima s njihovim čelnikom'

Foto: Antonio Tatar
1/8
14.10.2024.
u 13:36

U ovom trenutku Putinu i odgovara eskalacija sukoba na širim razmjerima jer će svi onda zaboraviti na ono što se događa u Ukrajini, smatra Hassan Haidar Diab

U slučaju da se ostvare sada već jasne najave Izraela o napadu na Iran, Rusija bi mogla najviše profitirati, smatraju Večernjakov vojni analitičar Ante Kotromanović i dugoodišnji novinar Hassan Haidar Diab, komentirajući situaciju na Bliskom istoku u emisiji Večernji TV-a. Ključno je vidjeti u idućem periodu koje će mete Izraelci uzeti za svoj napad, a Benjamin Netanyahu mogao bi posrnuti i prema nafti, što će biti veliki udarac za cijelo tržište i cijene goriva na svjetskoj razini. Dođe li do udara na naftna postrojenja, Rusi će svakako gledati svoju korist, smatra Kotromanović, naglašavajući važnost izvrsnih odnosa u kojima je Vladimir Putin s Netanyahuom. 

- Oko dva milijuna Židova živi na području Rusije. Putin će balansirati u odnosima, ovdje je vrlo važno održati tu ravnotežu s obzirom na oligarhe i jak židovski lobi u Rusiji - objašnjava Kotromanović, dok Haidar Diab dodaje kako zapadno tržište može funkcionirati bez iranske nafte jer ona većinom odlazi na drugu stranu, u Kinu i Indiju. Međutim, Iranci su bili jasni.

- Bilo koja zemlja koja će pomoći Izraelcima, oni će ih bombardirati, poput Saudijske Arabije. To je daleko opasnije za svijet od mogućih napada na nuklearne reaktore. Netanyahu ide prema tome da Iranu nanese teške udarce po pitanju nafte jer većina prihoda od nafte odlazi Iranskoj revolucionarnoj gardi koja pak financira Hezbolah i ostale - objašnjava Haidar Diab. 

- Tu je i oružje koje Rusi mogu dopremati Irancima. Ne zaboravimo da Iranci daju Rusima rakete i dronove, a ovi im zauzvrat daju naoružanje i avione. U ovom trenutku Putinu i odgovara eskalacija sukoba na širim razmjerima jer će svi onda zaboraviti na ono što se događa u Ukrajini. Opet će Ukrajina otići u zaborav, a Putin će tamo potajno raditi što god želi - dodaje Haidar Diab. 

POVEZANI ČLANCI:

Uz to, Kotromanović je prokomentirao i izraelsku vojnu moć, smatrajući da svaka vojska radi na svom PR-u i pokazuje ono najbolje što ima, no kao što se pokazalo i nakon brojnih ruskih vojnih parada na Crvenom trgu u Moskvi, ta moć ima i svojih nedostataka. 

- Mislili smo da su Rusi nepobjedivi i da imaju silne sposobnosti. Oni to i imaju, ali smo vidjeli i niz ozbiljnih problema na terenu. Tako je i ovdje. Izraelci su godinama razvijali svoj obrambeni štit, poput raketa srednjih dometa, a svoj su štit fenomenalno proširili na Davidovu praćku i tipa sustave za presretanje balističkih raketa Strijela. Međutim, ipak su shvatili da su porozni i da imaju puno problema kada dođe do lansiranja mnoštva raketa. Zato je nužna potpora SAD-a i čekaju s odgovorom dok ne ojačaju sustav i ne ne smanje štetu prije nego što će udariti Iran.

>> VIDEO Haidar Diab: Bliski istok ulazi u opasan vrtlog, samo jedna iskra zapalit će rat u cijeloj regiji

Komentara 1

XM
Xman
16:10 14.10.2024.

Putina su proglasili ratnim zlocincem ,sta je sa Natanjhu ,on je sto puta veci zlocinac ali zapad to nevidi .Licemjerje ,pokvarenost do srzi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije