Sutra dan sjećanja

Još se ne zna dolaze li Gotovina i Markač u Vukovar

vukovar, kolona
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
17.11.2012.
u 12:14

Iako je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pozvao u Vukovar oslobođene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača još uvijek nije poznato hoće li dvojica hrvatskih generala sutra se pojaviti u Vukovaru.

U organizaciji Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udruge Vukovarske majke danas su na grobovima sinova, supruga i članova obitelji, pokopanih na Memorijalnom groblju u Vukovaru, palile svijeće i položile ruže.

– Krenuli smo s ovom akcijom prije nekoliko godina kada smo vidjeli da na nekim grobovima na Memorijalnom groblju nema cvijeća i svijeća. Nema jer su članovi njihovih obitelji preminuli ili nisu više u Vukovaru, rekla je Manda Patko, predsjednica Vukovarskih majki. Dodala je kako i danas mnogi Vukovarci još nisu pronašli svoje najmilije, nestale tijekom agresije na Vukovar, pa svijeće pale podno spomen obilježja poginulim i nestalim.

Ljilja Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kaže kako se u Hrvatskoj danas traži 736 osoba od kojih njih 354 s područja Vukovarsko – srijemske županije.

– Najveći dio od toga broja su nestali iz samoga Vukovara, rekla je Alvir. Kaže i kako se kod Vukovaraca svake godine, s jeseni i kako se približava 18. studeni, javlja neka posebna tuga i čežnja.

– Ove godine je ipak nekako drugačije, a razlog tome su oslobađajuće presude hrvatskim generalima, rekla je Alvir.

Još se ne zna dolaze li generali u Vukovar

Iako je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pozvao u Vukovar oslobođene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača još uvijek nije poznato hoće li dvojica hrvatskih generala sutra se pojaviti u Vukovaru. Predsjednik RH Ivo Josipović danas je, tijekom svoje posjete Vukovaru, rekao kako ne zna ali i da su generali više godina izbivali od svojih obitelji i da će oni sami donijeti odluku dolaze li ili ne.

Niti u vukovarskoj gradskoj upravi za sada nemaju preciznijih informacija o mogućem dolasku generala u Vukovar i njihovom sudjelovanju u Koloni sjećanja. I gradonačelnik Vukovara Željko Sabo nema više o dolasku ili ne hrvatskih generala u Vukovar. – Kako god bilo ovogodišnja Kolona sjećanja biti će najponosnja do sada - rekao je Sabo. Inače, Kolona sjećanja i ove godine središnji je program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Paljenje svijeća kod bolnice

Završne pripreme započele su večeras paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske bolnice odakle će sutra krenuti Kolona sjećanja. Prigodni program u krugu bolnice započinje u 10.00 sati poslije čega će se Vukovarci i svi drugi koji se uključe u Kolonu sjećanja uputiti ulicama grada do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu će i ove godine predvoditi vukovarski branitelji. Protokolom je predviđeno da podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju vijence polože čelnici dražave, zapovjednici 204. Vukovarske brigade, grad Vukovar kao i sve hrvatske županije.

Iz gradske uprave najavljuju da će Vukovar sutra pohoditi i više veleposlanika u RH. Svoj dolazak već su potvrdili i predsjednik Sabora Josip Leko kao i premijer Zoran Milanović. U Koloni će biti i predsjednik RH Ivo Josipović koji je već danas stigao u Vukovar. Očekuje se dolazak i više ministara iz Vlade RH, gostiju iz cijele Hrvatske, više povijesnih postrojbi, hodočasnici iz Hrvatske i inozemstva.

>>Josipović u Vukovaru: Reakcije iz Srbije nisu bitne

Komentara 27

JU
 JUMPER
12:36 17.11.2012.

- Srbija i Srbi kao i svi neprijateli Hrvata i Hrvatske su lažima o Domovinskom ratu i Hrvatskoj sebi napravili medvjeđu uslugu jer Hrvatska je poslije ovih oslobađajučih presuda izašla jača i čišća nego ikad da nije bilo procesa protivv HR generala bili bismo samo isti među jednakima ovako smo uskrsnuli pročišćeni i ojačani do beskraja David je pobjedio Golijata Generali, nikad Vam se nećemo moći odužiti za Vašu žrtvu a zaslužili ste da zajedno sa svojim obiteljima 1000 pokoljenja unaprijed uživate sve blagodati ove zemlje Malo je reči Vam HVALA

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
12:42 17.11.2012.

Nebi li Josipović trebao u Beogradu tješiti svog prijatelja Tadića?

VO
volimhrvatsku
12:32 17.11.2012.

21 godina je prosla ...jos uvijek mi je sve pred ocima i suze mi teku niz lice.. kako je lijepo zivjeti u miru i biti slobodan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije