Istražuju se detalji zločina u Ivancu

Još se ne zna što je nagnalo mladog policajca da ubije partnericu pa sebe

Ivanec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/7
19.04.2022.
u 09:43

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić rekao je da je tragedija u Ivancu šokirala kolege preminulih policajaca. Nitko nije mogao naslutiti da će doći do tragedije

Zna se da su ispaljena dva hica vatrenim oružjem i da su pronađena tijela policijskih službenika Ivane B. (45) iz Lepoglave i Jurice B. (30) iz Bednje, oboje zaposlenika Policijske uprave varaždinske. Tijela su pronađena na Uskrs u stanu u zgradi u Ulici Ljudevita Gaja u centru Ivanca. Pretpostavka je da je Jurica B. ubio partnericu i potom počinio samoubojstvo. No još se ne zna motiv zločina.

Čeka se obdukcija

– Izdani su i još će se izdati neki nalozi za provođenje dokaznih radnji koje treba provesti radi rasvjetljavanja slučaja. Određena je i obdukcija – rekao nam je danas u poslijepodnevnim satima zamjenik županijske državne odvjetnice u Varaždinu Darko Galić. Očevidom je utvrđeno da je smrt dvoje policijskih službenika nastupila od vatrenog oružja i da su ispaljena dva hica.

– To sa sigurnošću možemo potvrditi na temelju obavljenog očevida, a više će se znati nakon provedenih dokaznih radnji i vještačenja – dodao je Galić.

VIDEO Završen očevid u Ivancu: 'Smrt je nastupila djelovanjem vatrenog oružja. Nije sudjelovao netko treći'

U policiji kažu da provode istragu, razgovore i pretrage. Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić rekao je da je tragedija u Ivancu šokirala kolege preminulih policajaca. Nitko nije mogao naslutiti da će doći do tragedije. Ubijena Ivana B. radila je u graničnoj policiji. U Ivancu kažu da su ona i Jurica B. bili u ljubavnoj vezi. Što je nagnalo mladog policajca na takav zločin, ljubomora ili nešto drugo, može se zasad samo nagađati. Nekoliko godina zaredom je kao predstavnik MUP-a sudjelovao na međunarodnom "Memorijalu bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku", kao pripadnik Interventne jedinice PU varaždinske. Na tom je natjecanju u spremnosti nastupao četiri puta, a 2019. je njega i kolegu primio i tadašnji načelnik PU varaždinske. To su fizički i psihički zahtjevne utrke na 40 kilometara koje se sastoje od svladavanja 12 zadataka pod opterećenjem 17,9 kilograma opreme i naoružanja.

– Uz stalne edukacije policijskih službenika koje provodimo i liječničke preglede, dogodilo se ono što smo najmanje htjeli – rekao je nakon pronalaska tijela načelnik Benčić i dodao da takav događaj u povijesti te Policijske uprave nije dosad bio zabilježen. Susjedi su u nedjelju čuli dva pucnja iz pištolja i nazvali policiju koja je dojavu zaprimila u 14.40 sati. Prema izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova femicid u Hrvatskoj je u porastu.

Lani 14 ubijenih žena

Od 14 ubijenih žena 2020. godine devet su ubili intimni partneri ili bračni partneri, a u 2021. godini u 14 od 30 zabilježenih ubojstava žrtve su bile žene koje je u 11 slučajeva ubila bliska osoba. U usporedbi s 2018. zabilježen je porast od više od 50% ubijenih žena. Hrvatska je lani imala dvostruko više femicida na milijun stanovnika nego, primjerice, Francuska. U lipnju 2016. godine u Međimurskoj županiji 46-godišnji prometni policajac vatrenim oružjem usmrtio je dvije žene, 52-godišnju djelatnicu PU međimurske s kojom je bio u vezi i njezinu nećakinju, i to iz osvete jer je htjela prekinuti vezu. 

Ključne riječi

Komentara 25

BT
BTW
08:47 19.04.2022.

Čitajući ovdje neke komentare ne mogu ne primijetiti elemente femofobije i čudim se što nije veći postotak femicida. Sa 45 g. žena bi valjda trebala se prekriti preko glave krpom po nekima, ne imat oči, osjećaje, žudnje... Al u redu je da deda od 75g. ima koku od 30g.

Avatar MarkoHR
MarkoHR
08:01 19.04.2022.

Pokoji im vječni, počivali u miru.. Ivančani koji su poznavali ženu, spominju klasičnu biblijsku priču o Evi i jabuci...

DQ
Dq
08:24 19.04.2022.

Ovo je dobar povod da se malo pregleda ostatak interventnih i ostalih likova koji imaju neka ovlaštenja i pripadajuće oružje uz to. ....Ili ih pustiti da se potamane međusobno. Nekima bi mogli malo pročačkati i imovinske kartice, jer ako radee u fušu, onda je svakom jesno da rade za onu drugu stranu. Zakaj ja to tipkam. Pa da se neki malo više drže zakona, možda bi se spasilo ova dva života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije