KAO NA FILMU

Kamioni puni zlata napuštaju New York

gold
AFP
01.12.2009.
u 16:11

Zbog ekonomske je krize navala na zlato postala tolika da poznati newyorški trezori više nemaju mjesta za čuvanje tolikih količina poluga i kovanica.

Sjećate li se trećeg filma iz serijala "Umri muški?" U njemu kriminalci predvođeni Simonom Gruberom (Jeremy Irons) šetaju Jima McClanea (Bruce Willis) po New Yorku prijeteći bombama, a sve to da bi prikrili svoju operaciju krađe stotinu milijardi dolara u zlatnim polugama iz trezora Banke za savezne rezerve. No, u situaciji u kojoj život imitira film, nestvarni prizor kamiona prepunih basnoslovnog bogatstva u zlatnim polugama, koji se voze prema izlazima iz New Yorka, postao je stvaran zbog ekonomske krize.

Doduše, ti kamioni ne prazne Federal Reserve Bank of New York koja se nalazi na broju 33 u newyorškoj ulici Liberty, i koja je bila pljačkana u filmu, nego trezore banke HSBC na Petoj aveniji. A zlato odlazi iz New Yorka zato što u tamošnjim trezorima više nema mjesta  za njega. Ekonomska kriza i burzovni krah izazvali su pravu pomamu za zlatom, čija je cijena skočila više od 30 posto. A nepovjerenje u burzu znači da se većina onih koji trguju zlatom više ne zadovoljava jednostavnim papirom o vlasništvu nad toliko i toliko poluga ili zlatnika; svi žele kupljenu plemenitu kovinu opipati, držati u rukama, svojeručno spremiti na čuvanje...

Takva navala na zlato uzrokovala je i navalu na trezore za njegovo čuvanje, koji su toliko krcati da u njima više mjesta jednostavno nema. Banke ne žele govoriti o tome iz sigurnosnih razloga, ali svakodnevno se žonglira sa skladišnim prostorima u New Yorku i obližnjim državama da bi se sve to zlato smjestilo negdje.

- Nikad u životu nisam vidio toliko relociranja – kaže Jonathan Potts, direktor tvrtke Fideli Trade u čijem su vlasništvu skladišta dragocjenosti Delaware Depository u Wilmingtonu (Delaware). Novopečeni vlasnici zlata mogu o sigurnom čuvanju u trezoru HSBC-a samo maštati; ta banka je nedavno svojim klijentima poslala pismo da će njihove zlatne poluge, i to o trošku klijenta (a poštarina za zlato, koje nije baš najlakša stvar na svijetu, nije  neznatna), dostaviti na kućnu adresu ako hitno ne dobije upute gdje da ih premjesti. Kamioni puni zlata koji odlaze iz New Yorka više nisu samo izmišljotina iz filmova o Jimu McClaneu nego surova stvarnost.

Ključne riječi

Komentara 3

OF
odd_fellow
08:59 02.12.2009.

Ulaganje u zlato ima smisla ako je ovo samo privremena kriza, koja će brzo proći. No, ako je ovo trajno stanje, koja će se stalno pogoršavati (a tako jest, jer bez jeftine energije nema oporavka), kupovanje zlata je besmilica. Puno je pametnije, dok još novac nešto vrijedi, kupiti kuću s velikim zemljištem i učiti poljodjelsko-voćarske vještine. U narednim godinama, s opadanjem poljoprivrednih prinosa (zbog rasta cijena energenata, klimatskih promjena i nestašice vode) glad će se širiti i u tzv. razvijenim zemljama. Hrvatska poljoprivreda? No comment.

Avatar pupoljak
pupoljak
16:47 01.12.2009.

Ništa čudno, a ameri su vjerojatno i male bebe u odnosu na nas Hrvate. Pa mi smo u zadnjih 60 god. dva puta pretrpili napuštanje kamijonskih konvoja pretrpanih zlatom. I ne samo to. Mijenjanje valute dva puta.

VU
Vukovar91
02:05 02.12.2009.

Zlato? Ni zlato ni srebro ni dijamanti nam ne pomazu...dragocjenosti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije