'PADOVI S KRUZERA SU RIJETKI'

Kapetan Dumanić o potrazi za nestalim Britancem: '40 sati je jako dugo, gubimo nadu'

Dubrovnik: Kruzeri privezani u luci Gruž
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Večernji.hr
11.08.2024.
u 00:02

MRCC koordinira svim jedinicama angažiranim u akciju traganja i spašavanja za državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva, od Lučke kapetanije Split i ispostava, postaja pomorske i aerodromske policije u Zadru i Splitu do Obalne straže RH, koja u akciji sudjeluje sa brodovima i zrakoplovom

Ni drugog dana intenzivne potrage, nije pronađen mladi Britanac koji je u petak pao s kruzera u more nedaleko otočića Jabuke, izvijestili su iz Ministarstva mora te naglasili da se za mladićem intenzivno traga u širem području viškog arhipelaga, uz angažman pomorskih i zračnih jedinica. Akcija se nastavlja i sutra, kada će traganje za nestalom osobom također provoditi pomorske i zračne jedinice, istaknuli su.

Traganje za osobom u moru čiji nestanak je prijavljen nakon pada s putničkog broda provodi se u području srednjeg Jadrana, drugi dan od početka akcije. Akcija je pokrenuta u petak u 5 sati ujutro, nakon primanja dojave zapovjednika putničkog broda koji je plovio kod otočića Jabuka, iz smjera Dubrovnika prema Zadru, a koordinira je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci.

MRCC koordinira svim jedinicama angažiranim u akciju traganja i spašavanja za državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva, od Lučke kapetanije Split i ispostava, postaja pomorske i aerodromske policije u Zadru i Splitu do Obalne straže RH, koja u akciji sudjeluje sa brodovima i zrakoplovom. U traganje za nestalim angažirane su i posade putničkih brodova „Explorer of the Seas“, „AF Marina“ i „Olympos Seaways“ te vlasnici privatnih brodica, koji su se svojevoljno priključili akciji.

POVEZANI ČLANCI:

O potrazi se oglasio i redsjednik Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana Sanjin Dumanić. "Pošto je čovjek bio sad već negdje 40 sati u moru, sad već nekako gubimo nadu, bez obzira na to što bismo mi svi željeli da se njega nađe, ali 40 sati je jako dugo i gubimo nadu da će se ova potraga uspješno završiti", rekao je za HRT. Dodao je kako su  padovi putnika ili članova posade u more jako, jako rijetki. "Ovaj putnički brod, kruzer, je tako građen da nitko od putnika ne može doći ni na jednu palubu koja ima otvoren pristup moru, bez obzira na ogradu" objasnio je Dumanić.

Nakon što je u petak, 9 kolovoza, u kasnim večernjim satima traganje privremeno obustavljeno zbog smanjene vidljivosti, akcija je nastavljena u subotu ujutro, 10. kolovoza, s početkom u 6,40 sati, sukladno usvojenom planu akcije traganja i spašavanja. I dalje se neprekidno odašilje obavijest o čovjeku u moru i 'PAN-PAN' obavijest hitnosti prema svim sudionicima u pomorskom prometu, čije emitiranje je počelo od trenutka pokretanja akcije putem obalnih radio postaja (ORP Dubrovnik-radio, ORP Split-radio i ORP Zadar-radio), stoji u priopćenju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

>> VIDEO Isplivala snimka nakon požara u Šibeniku: Skoro se sudarili brod i kanader, tragedija izbjegnuta za dlaku

Dubrovnik: Kruzeri privezani u luci Gruž
1/38

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije