SURADNJA

Kinezi za termoelektrane žele Zagorkine materijale

Zagorka
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/4
05.11.2014.
u 11:55

Najbolje proizvode iz sjeverozapadne Hrvatske želi se plasirati na kinesko tržište i ovaj posjet je nastavak suradnje započete inicijativom Ministarstva vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Vesne Pusić te sastanka šestorice župana sjeverozapadne Hrvatske

Dvodnevni posjet veleposlanice NR Kine, Njezine Ekselencije Deng Ying, zagorski župan Željko Kolar označio je kao nastavak suradnje započete inicijativom Ministarstva vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Vesne Pusić te sastanka šestorice župana sjeverozapadne Hrvatske.

- Pokušavamo stvoriti zajednički klaster kojim bi najbolje proizvode plasirali na kinesko tržište. Vjerujem da će posjet Njezine Ekselencije ubrzati taj proces - kazao je župan Kolar zahvalivši se njoj i suradnicima na velikom zanimanju za ovu regiju i na osobnom zalaganju na spajanju tvrtki. Dubok dojam na Njezinu Ekselenciju ostavila je i činjenica da svaka županija ima jasan razvoj, a nakon obilaska Termi Tuhelj i tvrtke Inkop, tvornice kože i obuće te Zagorke koja proizvodi vatrostalnu opremu i peći odnosno kamine, kazala je da je ovo samo početak suradnje u kojem će kinesko Veleposlanstvo biti most za daljnju suradnju i kontakte.

Nova radna mjesta

Upravo to je gospodarstvenicima i trebalo. Pomalo iznenađujuće, ali korak do suradnje između Zagorke i kineskih ulagača je na energetskom planu jer u Zagorki znaju da su Kinezi investitori i izvođači četiriju termoelektrana u regiji. Sljedeće godine u termoelektranu Stanari, koje je investitor i izvođač iz Kine, ugrađivat će se vatrostalni materijal kojeg također proizvodi Zagorka, a iza toga gradit će se još i Gacka te Ugljevik u BiH. - Da dobijemo posao samo na jednoj elektrani u smislu proizvodnje vatrostalnog materijala, možemo povećati broj zaposlenih za 20 posto i ulagati u razvoj – kaže vlasnik i predsjednik Uprave Zvonko Jakuš, a moglo se čuti da bi se sadašnja proizvodnja tog materijala udeseterostručila.

- Pomoći ćemo vam ostvariti kontakt s kineskim ulagačima – bila je konkretna Njezina Ekselencija Deng Ying, a da bi do posla doista moglo doći, govori činjenica da će pročelnik za gospodarstvo iz kineskog Veleposlanstva s investitorima kontaktirati već sutra.

Veliko tržište

I direktor tvornice Inkop Vlado Rafaj osim promocije tvrtke očekuje razvijanje poslovnih odnosa.- Postoji velika mogućnost jer je Kina veliko tržište. Smatram da se određeni tipovi namjenske proizvodnje, primjerice vojne, mogu naći na kineskom tržištu - kaže Rafaj.

Komentara 2

ZA
zagorec2012
15:46 05.11.2014.

ovo otvaranja još 50000 kineskih dučana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije