Reakcija na Facebooku

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti osudio linč na Dejana Jovića

Dejan Jović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
17.10.2014.
u 11:51

- Potreba za reakcijom Kluba studenata djelomično proizlazi i iz želje da sačuvamo integritet Fakulteta političkih znanosti, koji nije na adekvatan način stao u obranu svojeg zaposlenika i svoje discipline.

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (KSFPZG) na svojoj Facebook stranici osudio je , kako navode, ''linč kojem je zbog svojeg članka objavljenog u časopisu Politička misao proteklih tjedana izložen prof. Dejan Jović''.

Podsjetimo, kako je Večernji list već pisao, Jović je u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio "vrlo neliberalan" te da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim, op.a.)" okolnostima. 

- Javni progon profesora Jovića manifestirao se već u nekoliko navrata u cijelom nizu medija. Kulminacija progona dosegnuta je u četvrtak 9. listopada, kada su na ulazu u zgradu Fakulteta političkih znanosti osvanuli upadljivi plakati sa svrhom šikaniranja profesora Jovića.

Potreba za reakcijom Kluba studenata djelomično proizlazi i iz želje da sačuvamo integritet Fakulteta političkih znanosti, koji nije na adekvatan način stao u obranu svojeg zaposlenika i svoje discipline. 

No, ne radi se tek o integritetu institucije, već i discipline u cjelini. Isti oni pripadnici i pripadnice profesorskog kolektiva, koji redovito upozoravaju na problem nepriznatosti i neafirmiranosti politologije u hrvatskom društvu, nisu se ni na koji način usprotivili paušalnom tumačenju rada profesora Jovića. Iako to nije znanstveni rad, rad o kojem govorimo je argumentiran i utemeljen na stvarnom proučavanju političkih procesa uz vrlo elaborirano korištenje politologijskog pojmovlja te je k tome objavljen u najznačajnijem politološkom časopisu u Hrvatskoj.

Naposljetku, ne radi se tek o dostojanstvu institucije ili discipline, već činjenici da fakultet kao zajednica studenata i profesora ima znatnu društvenu odgovornost prema pojavi radikalizacije, posebno kad se takva radikalizacija pojavljuje u obliku šikaniranja na ulazu u njegovu vlastitu zgradu. Ignoriranje eklatantnog primjera kršenja prava na slobodu mišljenja pod vlastitim prozorom ocjenjujemo kao krajnje nedopustivu pojavu- naveo je Klub studenata Fakulteta političkih znanosti u svojoj objavi na Facebooku

>> Josipović smijenio savjetnika Dejana Jovića: 'Štetna i pogrešna izjava' 

>> Tuđman: Jović je nekoć tvrdio da ne zna jesu li hrvatski generali pripadnici mafije ili države

Komentara 17

AF
ante.francetic.7
12:22 17.10.2014.

fakultet kao institucija je izgubila svoje dostojanstvo i kredibilitet onoga trenutka kada je zaposlila četnika da predaje hrvatskim studentima.

19
1995josip
12:33 17.10.2014.

Djeca i unuci partizana i jugo oficira tkz.JNA , brane svog pripadnika Jovića .

AF
ante.francetic.7
12:27 17.10.2014.

komunisti i boljševici se oduvijek skrivaju iza nekih udruga i agencija tako da javnost ne može znati tko stoji iza tih njihovih inicijativa i kritika. ima jedna stara narodna poslovica koja kaže; "nije bitno što se kaže nego tko kaže".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije