MASOVNA GROBNICA

Kod G. Hrašćana ekshumacija posmrtnih ostataka iz 1945.

08.06.2009.
u 18:14

Uz pomoć donatora skupili smo 9000 kuna, no to neće biti dovoljno.

Nemaju dovoljno novca
Nasip je dug nekoliko kilometara, a mi nemamo dovoljno novca za istražne radove ni na 500 metara – kaže Josip Kolarić iz Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, koji pomaže u ekshumaciji na području zvanom Pri sepu kod Gornjega Hrašćana, na kojemu je grobnica žrtava masovnih likvidacija u lipnju 1945. godina.

Danas je, naime, na temelju naloga Istražnoga centra Županijskoga suda u Varaždinu počela ekshumacija posmrtnih ostataka tijela likvidiranih pripadnika vojske NDH u masovnoj grobnici sa sjeverne strane nasipa uz rijeku Dravu, između naselja Gornji Hrašćan i Trnovec u općini Nedelišće, doznaje se u policiji.

Ekshumacija tijela obavljat će se na površini od otprilike 500 metara, a posmrtne ostatke, kao i stvari pokojnika, preuzimat će Policijska uprava međimurska. Prevozit će se na odjel patologije u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Ekshumaciju je zatražilo Društvo za obilježavanje grobišta odmah nakon slučajnog pronalaska ljudskih kostiju prilikom radova na nasipu u ožujku.

Radnici varaždinske Vodogradnje tijekom rekonstrukcije zaštitnog nasipa na više mjesta iskopali su ljudske kosti koje, kako ističu u Društvu za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, pripadaju žrtvama partizansko-komunističkog terora. Tijela su se u lipnju 1945. iz smjera Varaždina dovozila na nasip i zatrpavala.

– Ne znamo koliko je tijela, 100, 200 ili 500. Dovozili su ih tri dana kamionima. Nasip je dug oko četiri kilometra pa je doista teško reći koliko je ljudi tu zatrpano – kaže J. Kolarić.

Društvo je zahtjev za ekshumaciju i dostojan pokop poslalo Vladi, Hrvatskom saboru, DORH-u i na druge adrese. Organiziralo je i prikupljanje novca za građevinsku mehanizaciju koja radi na iskapanju.

Pomaže kao volonter
– Radove sami financiramo i nadamo se da će se uključiti još netko kako bi se istražilo što veće područje – ističe Kolarić, koji volonterski sudjeluje u iskapanju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije