kako rade službe

Komunalni redar: Nismo vidjeli male pse, možda ih je sakrio

Privatni album
28.08.2024.
u 12:00

Na imanju D. K. obavljena su dva nadzora, naplaćena je jedna kazna zbog držanja pasa bez nadzora, štenad nisu vidjeli, to što svinje nemaju markice na ušima nije njihov posao, ali obavijestit će veterinarsku inspekciju

Da psi često hodaju sami, bez nadzora vlasnika, i nije neka novost. No, kad to netko konačno prijavi očekuje da nadležne službe nešto poduzmu, onako kako to nalažu zakoni i pravilnici. Da provjere sve što im je dojavljeno i da to naprave što prije, ne nakon više tjedana ili mjeseci.

Prijavljeno je tako dva puta da psi kojima je vlasnik D. K., umjesto da čuvaju svinje zatvorene u gateru u blizini Velike Gorice, odlaze u šetnju okolnim mjestima. Zbog svoje veličine, riječ je o azijatima, nekima baš i nije svejedno kad ih sretnu. Posljednja prijava komunalnom redaru Velike Gorice stigla je i iz velikogoričkog skloništa i to krajem lipnja, nakon što im je dojavljeno da su mužjak i ženka ponovno viđeni na cesti, a s njima su bila i tri šteneta. Kako je sve objavljeno i na društvenim mrežama, psi su vraćeni vlasniku. Iz skloništa su tražili da se obavi nadzor s obzirom na to da D. K. nije prijavljen kao uzgajivač pasa i da se utvrdi je li i štenad čipirana. A sve zbog činjenice da upravo u skloništu završavaju nečipirani psi u tipu azijata pa sumnjaju da se psi prodaju ili dijeli prije nego ih se čipira.

Što je nadzorom utvrdio komunalni redar, je li uzgoj prijavljen u Ministarstvu poljoprivrede i što je napravljeno s obzirom na činjenicu da i svinje koje se drže u gateru nisu propisno označene, je li o svemu obaviještena veterinarska inspekcija, upitali smo komunalno redarstvo još početkom srpnja. Maja Galac Lukenda, službenica za informiranje, šalje nam odgovor nadležnog Upravnog odjela.

– Po anonimnoj telefonskoj prijavi 14. svibnja komunalni redari obavili su kontrolu u Lukavcu. Dolaskom na teren zatečen je vlasnik parcele i dva psa pasmine srednjoazijski ovčar, ženka i mužjak, oba označeni čipom i redovno cijepljeni. U trenutku nadzora psi su bili vezani lancem, imali su hrane i vode, bili su dobrog gojnog stanja, a prostor osiguran za zaštitu od vremenskih neprilika u trenutku nadzora je bio čist. Komunalni redari nisu utvrdili nepravilnosti, a štenci na lokaciji nisu zamijećeni. O postupanju komunalnog redarstva sastavljena je službena zabilješka. Po pitanju držanja svinja na predmetnoj lokaciji, prema Odluci o komunalnom redu Grada Velike Gorice objekti u kojima se drže domaće životinje moraju biti udaljene najmanje 15 metara od stambenog objekta, a prvi stambeni objekt udaljen je 700 metara zračne linije. Objekt u kojem se drže svinje je čvrsti objekt napravljen od drvene građe. Po ostalim pitanjima nadzora za držanje domaćih životinja komunalno redarstvo nije nadležno već Državni inspektorat, veterinarska inspekcija – stoji u odgovoru.

Što je utvrđeno po prijavi skloništa krajem lipnja, kad je štenad viđena na cesti i za što postoje dokazi, jesu li provjerili prijavu uzgoja te jesu li sve prijavili veterinarskoj inspekciji, o tome ni slova. Na dodatna pitanja ne odgovaraju mjesec dana, no u telefonskom razgovoru nakon ponovljenog upita  doznajemo da štenad nije viđena ni u nadzoru obavljenom u lipnju .

– Dva puta smo bili u nadzoru. Prvi put je bila i policija, psi su bili na cesti bez nadzora i naplaćena je kazna za kršenje javnog reda i mira. Drugi put smo pse našli u gateru, a male pse nismo vidjeli. Možda ih je sakrio – kaže nam Mladen Štrumfin, voditelj Ureda komunalnog redarstva, dodajući u razgovoru da sam odgovor već dobila, a da se on baš vratio s godišnjeg odmora. A što sa svinjama, kaže to nije njihov posao. Ionako ga imaju previše. No, obavijestit će veterinarsku inspekciju pa neka se oni time pozabave. I to dva mjeseca nakon prijave. Ako nešto i nije bilo u redu, a postoje dokazi i da svinje nisu bile propisno označene, vlasnik je imao sasvim dovoljno vremena da sve popravi. No, uzgoj pasa nije prijavio, nema ga u HKS-u, a niti na posljednjem popisu u Upisniku uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji. A svjedoci tvrde da ovo nisu prvi štenci koje je imao.

Komentara 1

EB
EBERT
12:50 28.08.2024.

Vi vidite samo kaj zelite vidjeti.Poznati ste po vasoj odgovornosti i covjecanstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije