RAZGOVOR

Korak smo do ponora

08.03.2002.
u 00:00

* Mnogo smo puta bili zatečeni da nas i u Saboru i u Vladi nitko ništa nije pitao kao partnera, a zakoni su već bili u proceduri

Ovotjedni pregovori o budućnosti vladajuće koalicije doveli su i do prijedloga da potpredsjednik HSS-a Luka Trconić, dosadašnji prvi čovjek ove stranke u Saboru, postane novi potpredsjednik Vlade i član njenog užeg kabineta. U trenutku vođenja razgovora cjeloviti dogovor stranaka koalicije još je bio neodređen, pa je i sam Trconić na početku razgovora na to upozorio.

- Ako se dogovor realizira, onda dolazi u obzir da preuzmem mjesto potpredsjednika Vlade. No HSS nije tražio to mjesto. To je bitno naglasiti zbog hrvatske javnosti. HSS ne želi borbu za fotelje, jer doista nismo tražili nikakva kadrovska rješenja. Naši su najbitniji zahtjevi bili da se redefiniraju odnosi. To su naši zahtjevi još od prije pola godine, a na tome ćemo inzistirati i dalje. Mnogo smo puta bili zatečeni da nas i u Saboru i u Vladi nitko ništa nije pitao kao partnera, a zakoni su već bili u proceduri. To nije dopustivo ako želimo biti korektni partneri. U koaliciji je bilo puno praznoga hoda, puno gafova, propusta i prepucavanja. Sami smo sebe onemogućili da odmah priđemo realiziranju programskih ciljeva koalicije. Sada smo došli do toga da ovakva koalicija više ne može funkcionirati.

Prihvatit ću svaku zadaću

Zna li se koje ćete područje pokrivati u Vladi?

- Razgovori su bili takvi da još nije bilo riječi o sadržaju mog angažmana na mjestu potpredsjednika Vlade. Svakako je legitimno pravo predsjednika Vlade da odluči o sadržaju i podjeli poslova u Vladi, jer je ipak najodgovorniji za njeno funkcioniranje. Naravno da se prije toga podrazumijevaju odgovarajuće konzultacije. Prihvatit ću svaku zadaću koju dobijem, no o tome još nije bilo govora.

Rekli ste da HSS nije ušao u pregovore zbog mjesta u Vladi. No oporba, ali i neki iz koalicije, upozoravaju da je u korijenima ove krize ipak borba za fotelje?

- Što se HSS-a tiče, to sasvim sigurno nije bio razlog. Što se tiče ostalih stranaka, rekao bih da se ipak ne može bez ostatka zaključiti da je bit svega "kadroviranje".

No izgleda da se sve ipak svodi baš na to.

- Tako izgleda, ali zato što nismo na pravi način odmah funkcionirali kako smo trebali. Sada se moraju obaviti određeni zahvati da bismo uopće bili u prilici da radimo na pravi način i rješavamo prave probleme. Tu je bilo odlučujuće stanje u HSLS-u, koje se sasvim sigurno prelilo i na stanje u Vladi putem ministara te stranke u Vladi. Tako je u pitanje došla ovakva vlada i njeno funkcioniranje. Ako želimo biti koalicija, ta se nepovoljna kadrovska slika morala razriješiti.

Granić treba ostati u Vladi

Je li pravi recept za rješenje te krize bilo povećanje Vlade, na što neki upozoravaju?

- Vjerojatno nije. Ali teško mi je govoriti je li postojalo neko drugo rješenje. Unaprijed je bila zadana premisa da Granić ne može biti zamjenik premijera, budući da to zahtijeva gospodin Budiša, što je njegovo legitimno pravo. Druga je premisa bila da premijer Račan vrlo cijeni dosadašnji rad gospodina Granića i da ga pod svaku cijenu želi zadržati u Vladi. Granić to zaslužujue i, po mojem mišljenju, jer je vrijedan čovjek koji vrlo odgovorno radi svoj posao. Uz te dvije premise, nema puno manevra za prigovore zbog povećanja Vlade. A ako dolazi do povećanja, onda je logično da zbog ravnoteže koalicijskih partnera HSS ne može ostati po strani, da mora dobiti svojeg predstavnika. Bez obzira na opravdane prigovore što se Vlada povećava, ako je to cijena koja se mora platiti za normalno funkcioniranje koalicije, onda je ona mala. Daleko veća cijena bila bi da je zbog spora o "kadroviranju" koalicija došla u pitanje, kao i politička stabilnost zemlje.

Mnogi ocjenjuju kako je u svemu najbolje prošao HSS, koji je jedina stranka koja je u ovim pregovorima u cjelini ostvarila sve svoje zadane ciljeve, odnosno ulazak u uži kabinet Vlade?

- Što se tiče dobivanja mjesta u užem kabinetu, mislim da HSS to i zaslužuje. No, sasvim je sigurno da mi na tome ne bismo inzistirali da nije bilo ove situacije. To je čak i našim partnerima bilo prirodno. Oni su to ponudili, to nije bio naš zahtjev.

No, HSS već duže traži ulazak u uži kabinet...?

- Mi to nikada nismo stavljali u prvi plan. Da nije bilo kadrovskih zahvata i da je koalicija odlučila raspraviti kako u odlučivanje uključiti sve partnere (kao što je HSS i predlagao), mi niti jednoga trenutka ne bismo postavili pitanje našeg čovjeka u užem kabinetu.

Zna li se već tko će vas zamijeniti u Saboru na mjestu predsjednika Kluba HSS-a i Odbora za pravosuđe?

- O tome nije bilo govora, jer nije bilo vremena, a nema ni potrebe jer stvari još nisu definirane do kraja. No, logično je da HSS namjerava zadržati mjesto predsjednika Odbora za pravosuđe, koje mu je pripalo po već uhodanu ključu. O konkretnoj ličnosti ovoga trenutka mi je teško govoriti.

Izbori ne bi nikome odgovarali

Očekujete li da će koalicija s jednom ovakvom formulom, dogovori li se o njoj, uspjeti opstati do kraja mandata?

- Mislim da je ovo velika pouka za sve nas u koaliciji i nadam se da su svi partneri shvatili da bez razborite politike ne može biti napretka. Mislim da će svi izbjegavati da dođe do sukoba, te da je i gospodin Budiša svjestan svoje odgovornosti.

Budući da je do sada bilo mnogo nesporazma na relaciji Račan - Budiša, neki misle da je to potencijalno izvorište mogućih sukoba unutar Vlade?

- Tako se može razmišljati ako se analiziraju dosadašnji slučajevi. Međutim, uvjeren sam da će i gospodin Budiša - nakon što je ostvarena njegova želja da neposredno sudjeluje na izvoru vođenja najviše državne politike - svojim političkim iskustvom pridonijeti racionalnom ponašanju. Ne vidim razloga da bi on sada trebao izazivati bilo kakve antagonizme.

Nije li točno da čelnici koalicije zapravo nemaju drugog izbora nego da se dogovore, jer im izbori ovog trenutka ne odgovaraju?

- Vjerojatno je i to pridonijelo dogovoru. Ako ćemo biti pošteni i otvoreni, izbori ne bi nikome odgovarali. Jednostavno zato što građani neće doći na izbore, a da ne govorimo o negativnu naboju građana prema pojedinim strankama.

Koliko su ove događaje građani negativno doživjeli?

-Čini mi se da je naše biračko tijelo još podijeljeno. Ljudi odobravaju dogovor bez obzira na sve prigovore, jer postoji strah od nesigurnosti. Naravno, ima i onih - koji ne moraju biti u krivu - koji sumnjaju hoće li sve to uspjeti i neće li uskoro doći do sličnih sporova. Nažalost, to ne mogu sigurno znati. No nadam se da smo shvatili da smo došli do zida i da bi korak dalje bio put u ponor. HSS neće prihvatiti iracionalno ponašanje u vođenju državnih poslova u trenutku kada građani žive na rubu egzistencije. Oni od ove koalicijske vlasti opravdano očekuju da se prestane baviti sama sobom te da nastavi rješavati teške gospodarske i druge probleme. Ako to nismo u stanju, onda koalicija doista ne zaslužuje da opstane.

Razgovarao Branimir Kovač

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije