VEČERNJI TV

Kotromanović opisao što bi mogao biti početak Putinova kraja: 'Svaki dan će žrtve biti sve veće...'

Ante Kotromanović
Foto: REUTERS/PIXSELL/Večernji TV
1/3
26.02.2022.
u 13:57

Njegov je dojam, navodi, kako su Ukrajinci sada bolje pripremljeni za događanja narednih dana

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović gostovao je u emisiji Večernjeg lista gdje je s novinarkom Lanom Kovačević razgovarao o ratu u Ukrajini. Smatra kako su Ukrajinci bolje pripremljeni sada nego što su bili prva dva dana te otkriva što bi mogao biti početak Putinova kraja.

- Mi u principu nemamo dovoljno informacija ni sa jedne ni sa druge strane, ne znamo točno što se događa na terenu. Ne znamo koliko je ruska vojska napredovala, što su napravili na istočnom frontu. Malo informacija imamo i sa ukrajinske stranke, tu i tamo neki video se pusti kako su uništili neki tenk ili kamion s par vojnika - kazao je. 

- Ono što možemo pretpostaviti je da napadi neće stati. Meni se čini da je ukrajinska vojska prevladala prvotni šok - smatra dodajući kako političko vodstvo nije vjerovalo da će doći do invazije iz više smjerova. 

Njegov je dojam, navodi, kako su Ukrajinci sada bolje pripremljeni za događanja narednih dana. Također, smatra da je Rusima cilj dovršiti operaciju kroz 15 do 20 dana. 

- Vidimo da imaju velike žrtve, da to nije lako. Sve, po meni, ovisi o motivaciji ruskih i ukrajinskih vojnika. Motiv ukrajinskih vojnika mora biti veći, ljudi brane vlastitu zemlju, domove i obitelji - kaže Kotromanović. 

Oklopne snage, kaže, teško je zaustaviti. Dolaskom u urbane sredine, ruske snage imat će sve većih problema sa zauzimanjem. 

- Čini mi se da je Kijev primarni cilj, uloviti ili eliminirati vodstvo, zauzeti ključne institucije. Vidjeli smo da pokušavaju elektranu zauzeti o kojoj ovise energija i struja. Na taj način, recimo, blokirati Kijev, isključiti vodu i struji te prisiliti političko vodstvo na pregovore ili na kapitulaciju. To su scenariji, vidjet ćemo. Ukrajinski motiv, čini mi se, jača sve više i više. Pitanje je koliko imaju mogućnosti obrane - navodi dodajući kako im je potrebno poslati više sredstava. 

Prvi dan, dva, kaže, Ukrajina je bila neorganizirana, no smatra da su shvatili da im sustav obrane mora biti čvršći i jači. 

Nizozemska i Češka šalju pomoć u oružju i streljivu, a Kotromanović navodi što misli da će to značiti vezano uz Putinovu prijetnju da oni će snositi posljedice oni koji se umiješaju

- Ne vjerujem da bi se Putin usudio baciti nuklearnu bombu, recimo na Nizozemsku i da će napasti. To su neobične prijetnje. Zaprijetili su i Švedskoj i Finskoj, to može biti motiv da se što prije uključe u NATO, da bi imali kakvu-takvu sigurnost - naveo je. 

- Na jedan način, po meni, ako Putin ovo ne završi u roku od 20 dana, to može biti i početak njegovog kraja. Svaki dan će žrtve biti sve veće, pritisak javnosti bit će sve veći. Slijede te sankcije koje će pokušati uzdrmati ekonomiju i gospodarstvo. Sada, ako se Ukrajinci održe idućih 20, 30 dana i ako uspiju zadržati veće sredine onda će to biti ozbiljan izazov za Putina. U tom slučaju nije uspio - smatra Kotromanović dodajući kako će u tom slučaju rasti i moral ukrajinskih vojnika. 

Trenutno poznate sankcije, kaže, sigurno neće usporiti ruske snage. 

- Ništa to nije značilo za Ruse. Oni su, na jedan način, ojačani dugogodišnjim sankcijama. Njihova struktura gospodarstva se prilagodila da proizvode puno vlastitih stvari, za vlastite potrebe. Po meni je reakcija Zapada bila mlaka, na jedan su način gurali ukrajinsku vlada u takvu oštru borbu s Putinom. Po meni, bilo je dosta odgovornosti sa strane određenih zapadnih političara koji su sugerirali da se ne prihvati Sporazum u Minsku - navodi te pojašnjava kako se situacija može mijenjati iz dana u dan. 

VIDEO Ovo je trenutak kada su građane Kijeva zatekle sirene: Svi su morali krenuti prema skloništima

Na pitanje je li Putin ponizio zapadnu demokraciju, navodi kako smatra da je to "pljuska zapadnom svijetu", prvenstveno Amerikancima i Englezima koji su bili najviše angažirani u Ukrajini. 

- Očito su sve krivo procijenili. Invazija je došla, doduše, nitko nije vjerovao u nju iako su postojale indicije - snage se se prikupile, već nekoliko mjeseci rade manevre, ali ni samo ukrajinsko vodstvo nije vjerovalo - kaže te dodaju kako zbog toga nisu niti bilo dobro pripremljeni u prvom udaru. 

- To je jednostavno poruka svima, i nama. Iako samo članica NATO-a, ne smije se prepustiti sudbini drugih nego se bolje organizirati, biti čvršći, bolji i jači. Moramo više izdvajati za obranu, bez obzira što nije laka situacija u zemlji - smatra Kotromanović. Dodaje kako i Srbija pojačava svoje snage. 

- Oni stalno gledaju prema Kosovu, prvu priliku bi vjerojatno pokušali iskoristiti da uđu na Kosovo i da pokušaju vratiti taj teritorij - rekao je. 

Zaključno se osvrnuo na obraćanje Aleksandra Vučića za kojeg navodi da je "kalkulirao danima, vagao svaku riječ što izjaviti". 

- Znamo za njegovu snažnu povezanost s Rusijom i znamo da srpski narod na jedan način prezire NATO, prezire zemlje koje su sudjelovale u napadu na Srbiju. On je u problemima, kako zadovoljiti Zapad. Teži biti član EU, mora poštivati i voditi politiku EU, a s druge strane ima ozbiljno prijateljstvo s Rusima. Ja nemam povjerenja u srpsko vodstvo. Mislim da EU i NATO moraju jasnije izreći svoje stavove i reći: "Nema više sjedenja na dvije stolice. Ili ćeš biti za nas, ili ćeš biti uz Putina" - smatra. 

- Zanimljivo je bilo vidjeti i da je Kazahstan odbio poslati svoje vojnike na ukrajinski front. Svi gledaju budućnost - zaključuje Kotromanović.

VIDEO Snimka rakete koja je pogodila zgradu u Kijevu

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 27

ZA
zagabria7
14:29 26.02.2022.

Svaki novi dan rata Rusija glibi sve dublje. Kotromanović je u pravu njima treba blitzkrieg jer inače će izgubiti. U vrijeme medija moraju paziti koje oružje korriste. Npr da li će upotrijebiti termobarično oružje koje će uništiti civile i zgrade.. Ako prijeđu granicu biti će progašeni državom zločinaca a to je jako gadno znaju to dobro Nijemci

Avatar Apsalar
Apsalar
14:58 26.02.2022.

Sram ih bilo. Dovoljno je vidjeti ovaj video, čuti sirene, vidjeti ove nesretne ljude.. žene..djecu, ispod ovog olovnog neba kako izbezumljeno pokušavaju naći mir za sebe! Putine, Rusi, je li vas sram pred Bogom, pred ljudima i pred svojom djecom?!

DI
dino85
16:24 26.02.2022.

Ako Ukrajinci uspiju još koji dan izdržati, i vide da rat nije smak svijeta, toće im dati dodatnu snagu. Zemlja s 45 Miliona stanovnika može sigurno iznjedriti barem 1 milion vojnika koji su spremni braniti svoju zemlju, samo ako imaju dovoljno pješadijskpg naoružanja, a navodno imaju. Ako im svijet doturi još nešto protuoklopnog, Putin nema šanse, Kijev može da postane groblje Ruskih vojnika. Bombardovanjem iz zraka i raketama se uništava materijalno, ali pješadija mora ući u Kijev. Prijeti takođe i velika opasnost da se Kijev pretvori u Ukrainski Vukovar. Što bi sigurno značilo Putinov kraj, koji bi mogli Rusi sami organizirati i to u Moskvi. Ako li se Putin razžesti, može se još uvjek odlučiti da stisne dugme, a onda nema pobjednika, svaki nornalni čovjek se mora toga bojati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije