VEČERNJI TV

Kotromanović: 'Zapad je mlako reagirao i ojačao Rusiju, postoji samo jedno rješenje'

Zagreb: Ante Kotrmanović gostovao je u studiju Večernjeg lista
Marko Prpic/PIXSELL
24.02.2022.
u 11:41

Kotromanović kaže da je cijela situacija usporediva s Hrvatskom i njezinim položajem devedesetih godina

Bivši ministar obrane RH s velikim operativnim iskustvom u Domovinskom ratu Ante Kotromanović gostovao je u četvrtak u studiju Večernjeg lista.

Večernjakovoj novinarki Petri Baliji komentirao je rusku vojnu invaziju na Ukrajinu te analizirao geopolitičke uzroke i posljedice tog čina.

POGLEDAJTE INTERVJU

Kakav je omjer vojnih snaga, može li ukrajinska vojska uopće reagirati na ruski napad?

Ruska vojska moćnija je i  jača, omjer snaga je otprilike tri na prema jedan u korist Rusije. Na kopnu, u zraku i na tlu. Ja sam bio posljednji ministar obrane koji je posjetio Ukrajinu i Krim. Tada se nije moglo ni u snu pretpostaviti da bi moglo doći do prave vojne invazije na zemlju Ukrajinu koja je međunarodno priznata. Ovo je rusko nasilje, nije mi jasno što je u glavama tih ljudi.

Može li se i kako zaustaviti napad?

Nema nikakve šanse da se on sada zaustavi. Rusi će sada morati ići do kraja. Prvo trebamo znati što oni hoće. Žele li samo regiju Donbas ili žele okupirati cijelu Ukrajinu. Ipak, teško je vjerovati da mogu okupirati cijelu Ukrajinu, to je velika zemlja, ne znam raspolažu li Rusi baš takvom infrastrukturom. Očekivati je da će Rusija napasti sa svih strana. Bjelorusija će udarati sa zapada odnosno sjevera, Rusija s istoka, a tu je i moćna mornarica na jugu te zračne snage. Mislim da će Ukrajinci ići na to da na ključnim mjestima rasporede crte s velikim brojem tenkova i tako odbiju ruske napade. Ipak, ukrajinska vojska najveća je enigma u ovoj priči . Nitko u svijetu ne zna kako su i na koji način Ukrajinci vojno organizirani. Ako se nisu pripremali za ovaj scenarij, onda su u gadnim problemima. Preko medija sam vidio da u Ukrajini vlada panika, ne znam uopće smiruje li itko te ljude...

Je li moguće da Rusija u svojoj invaziji i prijeđe zapadnu granicu Ukrajine?

Mislim da neće, to jednostavno nije tehnički izvedivo i nije operativno lako voditi rat na toliko bojišnica. Mislim da će se Putin sada samo fokusirati na Ukrajinu. Međutim, trebamo tek vidjeti kako će se postaviti NATO. Očekujem njihovu reakciju. Do sada nismo vidjeli pretjerano čvrste reakcije. Zapad još uvijek ide nekim diplomatskim putem koji trenutačno ne znači ništa. Također, sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji itekako su mekane. Pitanje je jesu li one oslabile ili ojačale Rusiju. Jedina adekvatna reakcija bila bi prebacivanje 20 ili 30 tisuća američkih vojnika u Ukrajinu. Međutim, to se nije dogodilo i sigurno se neće dogoditi jer nitko ne želi rat s Rusijom. 

Kako će se postaviti međunarodna zajednica?

Najavljene su oštre sankcije, ali teško je vjerovati da će to uroditi plodom. Ovo je pokazatelj da jače zemlje s moćnom vojskom mogu bezbrižno napadati manje i slabije zemlje bez ikakve kontrole. Zapad pothitno treba početi naoružavati Ukrajinu.

Može li se situacija iz Ukrajine preliti na prostor zapadnog Balkana? Znamo da je situacija kritična u BiH, Crnoj Gori i Kosovu, gdje postoje mnoga neriješena politička pitanja.

Teško je znati, nikad ne reci nikad. Nisam vjerovao ni da će danas izbiti rat. Trenutačno je nužno osnažiti i homogenizirati hrvatsku vanjsku politiku. Predsjednik Milanović i premijer Plenković trebaju voditi usuglašenu  politiku i pomno pratiti situaciju i jasno je komunicirati prema javnosti. 

Koliko su rakete kojima Putin napada Ukrajinu precizne? Je li to oružje novog doba?

To su rakete vrhunskog dometa, Rusi su poznati po preciznim raketama. U tome su jedni od najboljih. Međutim, njihova preciznost ovisi o predradnjama i koordinatama. Ako su obavještajne službe markirale ciljeve, onda će i rakete biti precizne. 

Može li se Ukrajina ljudstvom i dobrovoljcima suprotstaviti Rusiji?

To ovisi o moralu, to je usporedivo s Hrvatima devedesetih godina. Sve je na strani Rusije, ali motiv i srce nekad mogu biti ključni. Ako će Ukrajinci biti kao i Hrvati u Domovinskom ratu, onda imaju šanse. 

Ima li u Rusiji možda snaga koje mogu obustaviti Putinovu samovolju?

On je apsolutni vladar s apsolutnom potporom. Svi su podređeni njemu. Moguće  je eventualno da se pobuni srednja i viša klasa te tajkuni koji drže golemi kapital. Možda jedino oni mogu stvoriti kritičnu masu ako im ovo ne bude išlo na ruku.

Kako će se postaviti Kina?

Kini je u interesu oslabljen Zapad. Ovo im ide na ruku, a osim toga imaju svoj problem s Tajvanom. Mislim da će pasivno promatrati ovaj scenarij uz političku podršku Rusiji.

Koliko otprilike košta ovakva invazija?

Teško je znati, ali sigurno je riječ o stotinama milijuna dolara. Možda čak i o milijardama. 

CIJELI INTERVJU POGLEDAJTE U VIDEU NA POČETKU TEKSTA! 

 


 

Komentara 40

ST
stefj
12:27 24.02.2022.

Nema druge, Ukrajinci moraju zaustaviti Rusku invaziju i to moraju sami. Moraju postaviti crte obrane... Ako Rusi u par dana osvoje Ukrajinu, sve će biti brzo gotovo, na ako se obrane i uvuku Rusiju u dugotrajni sukob, onda Ukrajina ima šanse... Očito se ide na okupaciju cijele Ukrajine i postavljanje podaničkog režima. Okupacija tolike zemlje je skupa i bez kvislinga ju je nemoguće držati...

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
12:11 24.02.2022.

Hrvatska mora početi jačati Hrvatsku vojsku danas. Zbog nas. Zbog naše sigurnosti. Plenki kupi još jednu eskadrilu Rafalea.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
14:24 24.02.2022.

Sada bi pitao one lijeve aktiviste dali jos uvjek misle da nece biti nikada rata i da nam oruzje ne treba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije