Studija

Kućanski uređaji troše znatno više od deklariranog

Goran Stanzl/PIXSELL, ilustracija
22.06.2017.
u 09:37

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja ali i nerealnim uvjetima potrošnje.

Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode, javlja njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" pozivajući se na studije nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša.

"Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač", piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja europskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša predbacuju i proizvođačima automobila.

Tako je, kako nadalje javlja SZ, jedan proizvođač hladnjaka do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je hladnjak napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata hladnjaka tijekom testa što je daleko od realnih uvjeta. U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod hladnjaka uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata hladnjaka.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Komentara 9

MO
modovisisajteMaraschino
11:04 22.06.2017.

dobro jutro. navedite mi ijedan proizvod koji je napravljen točno po deklaraciji. naročito na našem tržištu gdje završava škart.

IN
inbox
13:17 22.06.2017.

lažu nas na svemu

ZO
zoranos
10:03 22.06.2017.

To je u redu. Neka se samo to nazove "minimalna potrošnja" ili potrošnja u "idealnim uvjetima". Normalno da će hladnjak više trošiti ako je u stanu +35C jer je hladnjak pokraj pečnice koju netko koristi stalno ili je na mjestu gdje je sunce ili ako netko stavlja vruče nešto u hladnjak ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije