NASTAVLJENO SUĐENJE

Ladiću na suđenju pročitali što je rekao u iskazu: 'Mamić mi je rekao da sam monstrum i da nisam normalan'

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić, svjedočio Dražen Ladić
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/21
09.09.2024.
u 11:48

Svjedoče danas Dražen Ladić, supružnici Senka i Nenad Bjelica te Senka Turina, supruga prerano preminulog nogometaša Ivana Turine.

Nakon ljetne stanke, nastavilo se danas suđenje braći Mamić i ostalima za izvlačenje 19,2 milijuna eura iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja. Odbjegli Zoran Mamić, kojemu se sudi u odsutnosti, angažirao je novog branitelja, a on je pak tražio odgodu rasprave kako bi se stigao pripremiti za predmet. – Punomoć je potpisana u petak. Držim da je razumno tražiti da mi se prizna minimalno 200 sati za pripremu, odnosno dva i pol mjeseca jer imam i druge predmete. Predlažem da se odmah sada razriješi branitelj Zorana Mamića po službenoj dužnosti. S obzirom na to da je Zoran Mamić angažirao mene, nema nikakve potrebe da on i dalje bude u sudnici. Njih dvojica nisu nikakvu komunikaciju uspjela uspostaviti, a koliko imam informaciju, Zoran Mamić podnio je i disciplinsku prijavu protiv kolege pa držim kako su njihovi odnosi toliko narušeni da nije moguće da kolega bude i dalje angažiran na predmetu – rekao je Šime Matak, novi branitelj Zorana Mamića.

– Današnji i sutrašnji svjedoci ne odnose se na obranu Zorana Mamića, ne inkriminiraju ga, nemaju veze s njime pa nema razloga da se današnja rasprava odgodi – reagirao je USKOK-ov tužitelj Sven Mišković. Svjedoče danas Dražen Ladić, supružnici Senka i Nenad Bjelica te Senka Turina, supruga prerano preminulog nogometaša Ivana Turine. – Suprug i ja imamo zajedničke račune u banci. Znam da je na naš račun, mislim u Švicarskoj, došao neki novac, odnosno naknada jer je moj suprug skautirao za jednog od optuženih Mamića, ne znam za kojega. Nisam potpisivala nikakav ugovor, to je sve vodio moj suprug. Ne znam točno tko nam je uplaćivao novac za njegovu uslugu skautiranja – započela je Senka Bjelica.

VEZANI ČLANCI: 

Poznaje optužene Zdravka, Zorana i Marija Mamića, a Damira Vrbanovića iz viđenja. – Moj je suprug bio trener Dinama i tamo se susretao s optuženim Mamićima, a ne znam da je, osim toga, bio u nekoj suradnji s njima. Ne znam ni da bi Mario Mamić zastupao mog supruga kao nogometni menadžer. Nisam uime supruga izrađivala nikakve račune ili fakture – rekla je ona nadalje, na upit tužitelja. Tužitelj joj potom predočava njezin iskaz iz istrage u travnju 2017. kada je navela kako je "došlo do ponude da Mario Mamić zastupa njezina supruga i dovede ga za trenera u Dinamo, i s tog osnova su uplaćena sredstva". – Ne sjećam se da sam to rekla – zaključila je supruga Nenada Bjelice na sudu.

– S Marijem Mamićem, odnosno njegovom firmom, imao sam poslovni odnos, za što me platio i nemam tome više što dodati. Radio sam za njega skautiranje na prostoru bivše države, što je trajalo godinu i pol do dvije godine. Bila je to i neka naznaka za moj budući trenerski posao u Dinamu. Suradnja je bila korektna – rekao je Nenad Bjelica. S tvrtkom najmlađeg Mamića sklopio je ugovor, a nije izdavao, kazao je, nikakve fakture za odrađene usluge. – Nisam optuženom Mariju Mamiću prodao svoja prava imidža – kazao je Bjelica, na što mu je tužitelj prezentirao presliku uplate 20.000 eura na zajednički račun supružnika Bjelica.

>>> FOTO Nastavljeno suđenje braći Mamić

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić, svjedočio Dražen Ladić
1/21

– Ne sjećam se da sam to prije vidio – komentirao je Bjelica. Pokazao mu je presliku još jedne uplate na isti iznos, a Bjelica je za tih 20.000 eura rekao je kako je to naknada prema ugovoru koji je imao s M. Mamićem. Bivši golman Dražen Ladić prisjetio se kako je došao u Dinamo 1986. godine, kada je trener bio Ćiro Blažević, a ostao je sve do 2000. Potpisao je za to vrijeme šest-sedam ugovora. Posljednji ugovor nije uspio naplatiti pa je tužio klub. Dinamo mu je dugovao 400.000 eura.

– U vrijeme Jugoslavije ništa se nije plaćalo preko računa, kasnije jest. Nisam nikada pregovarao oko ugovora s nekim od optuženih Mamića. Kada je Zdravko Mamić došao u klub, imao sam važeći ugovor, a kada su drugi Mamići stigli, već sam prestao igrati nogomet. Sa Zdravkom Mamićem razgovarao sam oko nagodbe za sudski spor koji sam pokrenuo protiv kluba, no to nisu bili službeni razgovori, već primjerice na aerodromu. Nismo se uspjeli dogovoriti, tek nakon sudske presude uspio sam naplatiti dug – započeo je Ladić.

– Službene pregovore i razgovore oko dugovanja u klubu nisam vodio jer sam uvidio da se odluke donose kako nekome odgovara. Završio sam igračku karijeru i jedini je način bio sud. Bilo mi je dano do znanja da mi klub neće platiti taj iznos – dodao je Ladić. Desetak je igrača, kazao je, bilo u sličnoj situaciji, kao što su Robert Prosinečki, Joško Jeličić, Igor Cvitanović, Miljenko Mumlek i drugi, s tim da su strani igrači imali priliku naplatiti se preko Uefe, za razliku od domaćih.

VEZANI ČLANCI: 

Spor je pokrenuo 2002. godine, a svoje su tužbe podigli i Goran Jurić, Joško Jeličić te Igor Cvitanović. – Postupak je trajao 17 godina, bilo je raznih makinacija od kluba u smislu odugovlačenja i traženja izuzeća sudaca, koristili su sve što su mogli. Donošene su prvostupanjske presude koje su ukidane... Pravomoćna je presuda donesena 2019. Dinamo je smatrao kako mi nisu dužni platiti traženi iznos jer je klub jedno vrijeme funkcionirao kroz dvije pravne osobe, udrugu građana i dioničko društvo, a ja sam imao ugovor s udrugom građana – prisjetio se Ladić.

Što se tiče postupka koji je vodio Joško Jeličić, ne zna kako je on završio. – Meni je Zdravko Mamić na aerodromu ponudio da se nagodimo i da mi isplati 150.000 eura, rekao sam mu da mu nije baš korektna ponuda, uslijedio je monolog, rekao je: "Znaš li ti koliko mene košta dok te isplatim" – ispričao je legendarni golman Dinama i vatrenih.

U istrazi je Ladić izjavio kako mu je Mamić nudio isplatu 150.000 eura na crno, na što on nije pristao, a onda je Mamić "poludio" i nazvao ga monstrumom te mu rekao da nije normalan. – Ne mogu se danas sjetiti točnih njegovih riječi. Očekivao sam da mi plati novac na račun, a on je rekao da to puno košta – objasnio je svjedok na sudu.

>>> FOTO Nastavljeno suđenje braći Mamić, ponovno svjedočila punica Luke Modrića

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić, svjedočio Dražen Ladić
1/14

Kazao je i kako mu se nitko nije obraćao s prijedlogom da preuzme na sebe njegovo potraživanje. – Financijska situacija u klubu nikada nije bila sjajna. Obveze su se nekad isplaćivale uredno, a nekada ne, pa ne vjerujem da je i poslije 2000. bilo drukčije. Dok sam ja igrao, jedno vrijeme igrače se plaćalo putem pozajmica – ispričao je.

– Svi koji poznaju Zdravka Mamića znaju da razgovori s njim počinju lijepo, s "Ljubavi", a onda završe drukčije – zaključio je. U optužnici se navodi kako su trojica igrača tužili GNK Dinamo, i to Dražen Ladić za iznos od 423.300 eura, Joško Jeličić za 844.050 eura (kasnije je povisio tužbu na 1.565.277 eura pa potom smanjio na početni iznos) te Goran Jurić za 163.613 eura. Dinamo je u tužbi istaknuo prigovor promašene pasivne legitimacije, uz obrazloženje da GNK Dinamo nije pravni sljednik sportskog dioničkog društva NK Dinamo, s kojim Klubom su trojica igrača imala ugovore o profesionalnom igranju i nad kojim je otvoren stečaj.

VEZANI ČLANCI: 

Kako se tereti, Zdravko Mamić, zajedno s Damirom Vabnović i u dogovoru s Marijem Mamićem, vlasnikom društva Real Sports Management Limited, ponudio je igračima da im u gotovini isplati određene novčane iznose, i to Jošku Jeličiću iznos od najviše 844.050 eura, Goranu Juriću iznos od 50.000 eura, a Draženu Ladiću iznos od 150.000 eura kako bi odustali od podnesenih tužbi. Joško Jeliĉić i Goran Jurić na to su pristali i novac im je isplaćen "od neutvrđenih osoba", dok je Dražen Ladić odbio primitak 150.000 eura u gotovini.

Potom je Zdravko Mamić s Damirom Vrbanovićem dogovorio da 12. prosinca 2007., u ime GNK Dinamo, kao tuženikom, s društvom Real Sports Management Limited, kao tužiteljem, zaključi Ugovor o nagodbi u kojem se navodi da je društvo Real Sports Management Limited preuzelo potraživanja od Joška Jeličića u iznosu od 1,565.277 eura, te od Gorana Jurića u iznosu od 163.613 eura, te se utvrđuje da su GNK Dinamo i društvo Real Sports Management Limited suglasni da je u njihovom najboljem interesu da riješe sudske postupke koje su svojim tužbama pokrenuli Joško Jeličić i Goran Jurić, pa da su stoga suglasni da se tužbe povuku, te se utvrđuje iznos nagodbe od 1,300.000 eura, koji će GNK Dinamo isplatiti tvrtki Real Sports Management Limited.

>>> FOTO Bivša supruga Marija Mamića u društvu NBA zvijezde proslavila svoj 40. rođendan

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić, svjedočio Dražen Ladić
1/11

Znali su, tereti se, da nije bilo nikakve osnove za zaključenje nagodbe u navedenom iznosu koji premašuje ukupan iznos tužbenih zahtjeva Gorana Jurića i Joška Jeličića, pa da će se time toj tvrtki, a time i u korist Marija Mamića, neosnovano isplatiti iznos od najmanje 292.337 eura.

Mario je Mamić, tako, u ime tvrtke Real Sports Management Limited ispostavio GNK Dinamo fiktivni račun u iznosu od 1.300.000 eura, a Zdravko Mamić naložio je plaćanje tog iznosa na račun Real Sports Management Limited. Mariju Mamiću tako je pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od najmanje 292.337 eura.

>>> FOTO Bivša Mamićeva supruga uživa s NBA zvijezdom: Pozirali s djetetom u naručju

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić, svjedočio Dražen Ladić
1/13

Komentara 23

IV
ivica.vranjic
12:57 09.09.2024.

Lakrdija od pravosuđa. Zašto ti sudci ne nalijepe cjenike na revere svojih odijela?

BP
Besposlen pop
13:31 09.09.2024.

Antimamićevac sam ali je u pravu za Ladića. Monstrum! Prolaskom kroz crveno unesrećio mlade dečke. Nije im želio pomoći oko oporavka i operacija već je samo razmišljao o svojem autu i kako prevariti osiguravajuću kuću za što je, mislim, i osuđen. Sramota HNS-a te slika i prilika svog nadređenog

MI
misho32
14:26 09.09.2024.

što sve rade ovi političari koji bi morali brinuti o interesima hrvatskog naroda i o njenom i probitku , sve su snage uprli ne bi li nam uništili nogometnu reprezentaciju , svjetsku velesilu , najboljega promotora mlade hrvatske države i hrvatskog identiteta.Sjetite se samošto je radio Josipović , Milanović sa onim četnkom Jovanovićem i sa isušivanjem nogometne močvare ,Ostojić sa svastikom, što su sve pisala ova jadna novinarska piskarala protiv Modrića i reprezentacije. Ne smije se nikako zaboraviti što su sve učinili Mamiću glavnom stvoritelju nogometne velesile . I pored svega toga silnoga truda nisu ništa uspjeli , nisu u stanju uništiti duh i identitet hrvatskog naroda i vjeru Boga i pravdu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije