Globalno selo

Leonardo prvi put vidio snijeg, a Jodia disko

globalno selo  (1)
Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
1/5
13.03.2011.
u 12:07

Naši gosti podučavali su učenike osječkih škola različitim vještinama, od poduzetničkih do tolerancije i komunikacije, kaže Nina Hrgović iz AIESEC-a

Osijek je ugostio svijet u malom. S “Globalnim selom” na dvomjesečni život u slavonsku metropolu stigli su Meksikanci, Rusi, Rumunji, Bugari, Brazilci, Kinezi, Poljaci i Bosanci.

Nerješen status

- Prihvatili smo se ovoga projekta jer sugrađanima želimo pokazati vrijednosti međunarodne razmijene kojom se bavimo. Naši gosti podučavali su protekla dva mjeseca učenike osnovnih i srednjih škola u Osijeku različitim vještinama, od tolerancije i komunikacije pa sve do onih poduzetničkih - napomenula je Nina Hrgović, potpredsjednica osječkog AIESEC-a koji se uhvatio u koštac s oraganizacijom ovoga projekta unatoč problemima oko smještaja i reguliranja statusa stranih studenata na praksi u Hrvatskoj.
Praktikanti su prvi puta izišli i na gradske ulice kako bi kroz gastronomiju, pjesmu, ples i folklor svojega kraja predstavili državu iz koje dolaze.

Naučili i hrvatski

- Malo sam tužna jer odlazim. Vraćam se u Peking gdje je ulica prenapučena ljudima. Ovdje je bilo super. Život je usporeniji, a ljudi otvoreniji. Dok mladi u Pekingu najčešće vrijeme provode u knjižnicama, družeći se s prijateljima ili putujući, ovdje je puno bolji noćni život - govori 20-godišnja Hangi Bi ili Jodia, studentica kineskog jezika na sveučilištu u Pekingu koja je iskazala želju da se jednom možda i preseli u ove krajeve.
Istovremeno je Brazilac Leonardo Sampaio Cusin ostao zatečen snijegom kojega je vidio i osjetio na vlastitoj koži prvi puta u životu.
U Osijeku je, također, prvi puta ušao u tramvaj te sjeo na vlak.
- Hrana je odlična, posebice kulen, ali i rakija. Naučio sam čak i nešto hrvatskih riječi, poput pivo, voda ili molim - sažima svoje utiske Leonardo, diplomant međunarodnih odnosa u Sao Paolu.

I Rumunju Vladu Diculescu, diplomantu elektrotehnike iz grada Iasia Osijek će ostati u sjećanju po jednom - gostoljubivim ljudima.
- Osječani su jako ugodni, povjerljivi, a to je nešto što nisam uočio kod nas. Htio bih se vratiti još koji puta jer sam čuo da ima puno povijesnih znamenitosti, a i da je ljeto na Kopiki nezaboravno - zaključuje Vlad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije